Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi szennyvíztisztító medence

2011.07.29

Az elmúlt időszakban fokozottan előtérbe kerültek a környezetalakítási , -védelmi kérdések. Ennek sajátos területe a talaj- és talajvízvédelem. az emberi tevékenységek során keletkező szennyvizek (ezen itt csak a házi szennyvizeket értjük) kezelése, elvezetése mindig is gondot jelentett. Ha olyan területen kíván építkezni, ahol nem épült még ki a zárt, vezetékes szennyvízelvezető csatorna, ott más megoldást kell találnia. E feladat megoldására alkották meg az ún. közműpótló berendezéseket, amelyek az idők folyamán fokozatosan tökéletesedtek.

      Léteznek egyáltalán nem, vagy kevésbé környezetkímélő változatok, ilyen például a közvetlen elvezetés és az emésztőgödör. Míg előbbit a közelben található élővízbe (patak, folyó, tó stb.) vezetik (Budapest szennyvizeinek több mint a fele ma is így jut a Dunába). Utóbbi használatát már sehol nem engedélyezik. Itt ugyanis a szerves szennyvíz a téglából épített, hézagosan rakott gödör oldalfalán és nyitott fenekén keresztül a talajba szivárog.

     Vannak még szennyvízgyűjtő medencék, amit már a környezet (talaj, talajvíz stb) megóvására alakítottak ki. A zárt medencében összegyűjtött szennyvizet az erre a célra szakosodott vállalkozás szakemberei kiszivattyúzzák és zárt tartályos járművel az erre a célra kijelölt helyre szállítják. A medence készülhet zárt, sorosan falazott téglából, betonból, acélból stb. Térfogata 6-10 m3.

      Míg az előző variáció sem a legtökéletesebb megoldás, addig a jól megépített szennyvíztisztító kisműtárgyak már annál inkább. Az elmúlt évtizedekben kezdett elterjedni. A rendszer lényege az, hogy több kis medencét kötnek össze. Az első medence a gyűjtő, ide folyik be a keletkezett szennyvíz. A következő medencében található a legfontosabb elem: az eleven iszap. A baktériumtenyészet a ráfolyó szennyvíz lebontását végzi, itt épül le annak a szervesanyag-tartalma. A harmadik medence az utóülepítő. A negyedikben kap helyet a ventilátor, amely biztosítja a lebomláshoz szükséges mindenkori levegőmennyiséget. Az utóülepítő medencéből kifolyó víz tisztasága már olyan, hogy az közvetlenül vezethető élővízbe.

     Ahol gondot jelent a tisztítottvíz-rendszer elhelyezése, ma is a szikkasztás valamelyik módszerét alkalmazzák.

     A szennyvíz gyűjtő-tároló-tisztító medence létesítéséhez építési engedélyt kell kérni. Az engedély kiadását megelőzően az építési hatóság kikéri az illetékes közegészségügyi szakigazgatási szerv, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakvéleményét.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.