Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tippek kicsitől a nagyig

2011.01.10

Ugyan a címben az szerepel, hogy Tippek kicsitől a nagyig, én mégis inkább megfordítom és a nagyobb dolgokkal kezdem, mert úgy gondolom, hogy egy átlag ember pénztárcája nem nagyon engedi meg ez utóbbit. Miről is van szó? Természetesen a környezetvédelemről. Hogyan éljünk úgy, hogy minél kevesebb lábnyomot hagyjunk magunk után a Földön. Szerencsére manapság egyre több olyan ház épül - zöld ház -, ami figyelembe veszi azt, hogy ne károsítsa a környezetet. A legtökéletesebbekben napenergiával fűtenek, világítanak és melegítik a vizet például a fürdéshez, mosogatáshoz, stb. (Téves elgondolás, hogy ha napenergiát használunk, csak akkor van meleg, ha süt a nap! A hőt el lehet raktározni. Ráadásul napelemeket már 250 ezer forinttól árusítanak, ami persze nem túl olcsó, de idővel kigazdálkodható és teljes mértékben visszahozza az árát.) Újrafelhasznált anyagokból épülnek ezek a házak, amik - sokak tévhite ellenére - egyáltalán nem von le az értékükből és nem csúnyák. A legtöbb festék mérgező anyagokat tartalmaz, de már gyártanak olyan termékeket, amik ezektől mentesek. Egy tökéletes házban a falakat ilyen festékekkel festik le. Láttam már olyat is, ahol a kerti medencét megtisztított esővízzel töltötték fel, így jól megfér egymás mellett a kényelem és luxus azzal, hogy mindeközben nem pazarolják a vizet. A fűtésre visszatérve egy cseppet: létezik olyan megoldás is, ahol a ház alsó szintjét félig beássák a földbe. Fúrnak egy lyukat - akár 75 méter mélyre is le kell fúrni - és a föld hőjét vezetik a ház padlójába egy folyadék segítségével. Talán sokan ódzkodnának attól, hogy az egyébként földszintként funkcionáló helyiségeket félig a föld alá rejtsék. Nos, a kényelem és a praktikum itt is jól kiegészítik egymást, ráadásul a földenergiát kiegészítheti a körkörös duplaüvegű ablak (a dupla üveg jobban szigetel). Ha a földből "kiálló" alagsori részen körbefut az ablak, 1. közelebb érezhetjük magunkat a természethez, 2. reggeltől-estig fényt kap az egész helyiség, 3. a nap energiája szintén ad némi meleget. Az előbb említett, süllyesztett házban nem tagolták fel a helyiségeket, hanem egyetlen nyitott térnek hagyták, így nemcsak az egész családot érezhetjük magunkhoz közel, de az alagsori érzet is teljesen eltűnik. Ezek a házak nem csak Földünknek, hanem pénztárcánknak is jók, hiszen a rezsiköltség lemehet egészen a nullára.

Azt hiszem, a nagyobb dolgoktól el is jutottunk a kisebb, de egyáltalán nem jelentéktelenekig, amiket bárki megtehet anélkül, hogy a zsebébe kellene nyúlnia. Sőt, inkább megtakaríthatunk pénzt ezekkel a praktikákkal, ami nem pusztán a pénztárcánkat és a Földünket kímélik, de még akár szellemi fejlődésünkhöz is vezethet. Ilyen például a televízió kiiktatása. Ha nem is vagyunk képesek teljesen megszabadulni a készüléktől, de mindig figyeljük, hogy ne menjen feleslegesen (pl. háttérzajnak). Ez vonatkozik az egyéb elektronikai készülékekre és a világításra is. Kis lépéseknek tűnhetnek ezek, de összességében rengeteg energiát spórolhatunk meg egy kis odafigyeléssel. Azt már mindenki tudja, hogy a vízkészleteink végesek. Minek pazarolnánk feleslegesen a vizet, ha ezzel minden tekintetben csak veszítünk? Ne hagyjuk csöpögni a csapot (egy tömítés csak 100 forint körül mozog és magunk is könnyűszerrel kicserélhetjük az elhasználtat.) Fürdésnél figyeljünk oda, hogy minél kevesebb vizet használjunk el. A mosogatást én személy szerint úgy szoktam csinálni, hogy engedek a mosogatóba vizet, elmosom benne az edényeket, aztán kis folyóvíznél elöblítem, és nem folyatom feleslegesen a vizet. A virágokat és a kertet esővízzel locsolom nyáron. A szemetet pedig igyekszem kerülni amennyire csak lehet. Aki sok mirelit vagy gyors ételt fogyaszt, nem csak a gyomrát kínozza, de rengeteg szemetet is termel. Inkább járjunk biciklivel, mint autóval vagy tömegközlekedéssel (bár ez utóbbi még mindig jobb az autónál). Keressük az újrahasznosított vagy újrahasznosítható termékeket. Nem győzőm hangoztatni hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet. Ha nem vagyunk otthon, csavarjuk le a fűtést.

A sor végtelen ahogyan a Földet óvhatjuk, itt most csak néhány alapvető dolgot írtam le, de szerintem ki-ki ha picit elgondolkozik rajta, rájön, hogy még mennyi mindent tehet. Már az is nagy segítség, ha példát mutatunk másoknak, és ahol csak tehetjük, felszólalunk a Föld védelmében. És fogadjuk meg, hogy tavasszal ültetünk legalább egy fát!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.