Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Afrikaiibolya

2013.09.05

 AFRIKAIIBOLYA

A közkedvelt szobanövény ápolása

 

Megfelelő ápolással az egyik legszebb szobanövény, az afrikaiibolya (Saintpaulia) egész évben virágozhat. 

afrikaiibolya1.jpg

Hol érzi magát a legjobban? Egész évben tartsa világos, de a tűző naptól védett helyen. Ha van a lakásban fénycső, helyezze a növényt 30 cm-rel a világítótest alá napi 12 órán át. 18-24 oC-os hőmérsékleten virágzik, amihez elengedhetetlen a magas páratartalom; a cserepeket helyezze nedves kavicsokkal teli tálcára; a leveleket időnként finoman permetezze meg langyos vízzel.

 

Öntözés: Mérsékelten öntözze: elég, ha minden öntözésnél csak benedvesíti a földjét. Az öntözőkanna csövét tegye a levelek alá, hogy a levélzet közepét vagy a leveleket ne érje víz. Mielőtt a növényt újra megöntözi, várja meg, amíg a virágföld felszíne kiszárad. A túlöntözéstől elrohadnak a gyökerei.

 

Tápanyagszükséglet Minden öntözéskor adjon a növénynek nitrogént, foszfort és káliumot egyenlő aránybann tartalmazó, egynegyed erősségűre hígított folyékony tápoldatot.

 

Ültetés és átültetés Az afrikaiibolyákat ültesse tőzeg, és gilisztakomposzt egyenlő arányú keverékébe, és minden négy csésze keverékhez adjon három-négy evőkanál dolomitmeszet. A fenti anyagokat beszerezhetik a vetőmagszaküzletekben vagy kerészetekben. Az ültetéshez akkora cserepet válasszon, amelynek átmérője nagyjából a növény átmérőjének egyharmada.

     Átültetésük legfeljebb két hónappal azután szükséges, hogy a gyökerek megtöltötték a cserepet - sőt az afrikaiibolyák akkor érzik magukat a legjobban, ha kinőtték a cserepet, az új cserép pedig csak valamivel legyen nagyobb a réginél.

   

     Szaporítás A levéldugványok virágföldben vagy vízben szaporíthatók. Egészséges leveleket  válasszon ki, és a levélnyeleket 25-30 mm-re vágja vissza. A szaporításhoz használt edényeket kilyuggatott, befőttesgumival rögzített nejlonzacskóval takarja le. Várjon hét-tíz hétig, és amikor a dugványok a növekedés jeleit mutatják, ültesse egyenként külön-külön cserepekbe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.