Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Desszert

2010.11.09

Feltöltés alatt (Ha feltöltés előtt szeretne olvasni egy megadott témában, írjon az r.barbara80@gmail.com címre és egy napon belül elküldöm a kért receptet)

 

NARANCSFELFÚJT

A narancshéjban sült felfújt ideális desszert egy laktató főétel után. Pihekönnyű és rafinált.

 

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: 30-35 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

5 egyforma méretű narancs

40 g vaj

40 g liszt

50 g cukor

3 tojásfehérje

porcukor a díszítéshez

piros ribizli a díszítéshez

 

1) 200 °C-ra melegítsük elő a sütőt (6-os fokozat). Reszeljük meg az egyik narancs héjat, majd facsarjuk ki, és tegyük félre a levét. Vágjuk le a többi narancs tetejét, és egy kis késsel vágjuk ki a húst a héjakból. Facsarjuk ki a levüket, és öntsük a félretett léhez. A végén kb. 300 ml narancslevet kell kapnunk.

 

2) Olvasszuk föl a vajat egy lábosban, és keverjük bele a lisztet. Vegyük le a tűzhelyről, és keverjük bele a narancshéjat, a levet és a cukrot. Tegyük vissza a tűzhelyre, és folytonos keverés mellett főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.

 

3) Csomagoljuk a narancshéjakat fóliába, és állítsuk tűzálló tálkákba. Verjük fel a tojásfehérjéket, és keverjük a narancsos szószhoz.

 

4) Állítsuk a tálkákat egy tepsibe. Öntsük a masszát a narancsüregekbe, és 20-25 percig süssük. Ha megsült, vegyük ki, helyezzük vissza a levágott tetejüket, és tálaláskor szórjuk meg porcukorral, melléjük pedig tegyünk pár szem ribizlit.

 

TIPP: 

Na használjunk vékony héjú narancsot, mert sütés közben kiszárad!

 

A töltött, sületlen narancsokat akár 2 hétre is lefagyaszthatjuk. Tálalás előtt gyújtsuk be a sütőt 200 °C-ra (6-os fokozat), és süssük benne 40 percig. Gyönyörűen fel fog emelkedni a töltelék. A fagyasztott narancsokat nem szükséges fóliába csomagolni.

 

MÁLNÁS-ZABPELYHES TÚRÓTORTA

Kitűnő vendégváró csemege Skóciából. Sütést nem igényel, és előre elkészíthető, így nyugodtan foglalkozhatunk a vendégekkel.

 

Elkészítési idő: 40 + a hűtési idő

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

75 g vaj

3 ek méz

250 g zabpelyhes keksz

1 tasak zselatin

3-4 ek narancslé

600 g túró

225 ml tejszín

425 g málna

6 kis mentalevél

 

1) Oldjuk fel a zselatint a narancslében, és kis lángon melegítsük. Kis vajjal kenjük ki egy 22 cm átmérőjű tortaforma alját. Törjük össze a kekszet. Lassú tűzön olvasszuk föl a vajat és a méz felét és keverjük bele az összetört kekszet. Ezután öntsük bele a masszát a tortaformába, és simítsuk el egy kanál hátával. Tegyük be a hűtőszekrénybe 1 órára.

 

2) Törjük össze egy tálban a túrót, és adjuk hozzá a méz másik felét. Verjük fel a tejszínt jó keményre, majd keverjük a túróhoz. A legszebb málnaszemeket a díszítéshez tegyük félre, a többit pedig törjük össze, és adjuk a túróhoz. Végül keverjük bele a narancslében felolvasztott zselatint.

 

3) Simítsuk bele a tortaformába a túrós-málnás keveréket, és hűtsük 3-4 órán át. Vegyük ki a tortaformából. A torta tetejét díszítsük a félretett málnaszemekkel és a mentalevelekkel.

 

TIPP:

Ha ragaszkodni akarunk a hagyományos skót ízekhez, narancslé helyett használjunk whiskyt.

 

VÖRÖSBOROS FEKETERIBIZLI-KOCSONYA

Csodálatos ízkombináció - fekete ribizli és vörösbor. Ízletes gyümölcskocsonya felnőtteknek. Díszítsük tejszínhabbal és ribizlivel.

 

Előkészítési idő: 40 perc + a dermedési idő

Főzési idő: 15 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

350 g cukor

700 g fekete ribizli

300 ml vörösbor

25 g zselatin

150 ml tejszín

 

1) Lassú tűzön forraljuk fel a fekete ribizlit a cukorral, amíg a gyümölcs össze nem esik, majd szitán törjük át.

 

2) Adjuk hozzá a vörösbort, és annyi vizet, hogy 1,65 l folyadékot kapjunk. Tegyünk 9 ek vizet egy kis lábosba, és szórjuk bele a zselatint. Áztassuk 5 percig, majd melegítsük föl, de ne hagyjuk forrni. Öntsük a gyümölcsbe, és jól keverjük össze.

 

3) Öblítsünk ki 6 db 300 ml-es puding-formát vagy tálkát hideg vízzel. Tegyünk félre 6 ek kocsonyát, és a többit öntsük a tálkákba. Tegyük 6 órára a hűtőszekrénybe.

 

4) Ha kész, áztassuk be a tálkákat forró vízbe, és borítsuk ki a kocsonyákat 6 desszertes tányérra.

 

5) Olvasszuk fel a félretett gyümölcskocsonyát. Öntsünk tejszínt a kocsonyák közé. Amikor a félretett kocsonya már langyos, de még folyékony, csöppentsünk a tejszínbe egy pár cseppet, és egy kis rudacskával formáljunk hullámos díszítő vonalakat a gyümölcskocsonyák köré.

 

TIPP:

Ha a desszertestányér kissé nedves, a ráborított kocsonya nem tapad rögtön rá, és könnyen el tudjuk igazítani, hogy a tányér közepére kerüljön.

 

A zselé tetejét 50 g egész fekete ribizlivel és levélkékkel csinosíthatjuk.

 

KÖNNYŰ CITROMHAB

A hagyományos recept egy kis fortéllyal különleges csemegét ígér: ez a halványsárga citromhab joghurttal és túróval készül. Díszítésként tálaljuk mandulaszeletekkel.

 

Előkészítési idő: 20 perc + kocsonyásodás

Főzési idő: 4-5 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

15 g zselatin

2 tojássárgája

300 g mascarpone

150 ml joghurt

50 g cukor

A díszítéshez

250 ml tejszín, felverve

2 szelet citrom negyede

25 g pirított, feldarabolt mandula

 

1) Egy kis lábosban áztassuk be a zselatint 3 ek vízbe. A tojássárgáját a cukorral jól keverjük össze.

 

2) A joghurtot és sajtkrémet keverjük bele a tojásos cukorba. Lassú tűzön olvasszuk föl a zselatint, majd keverjük bele a masszába.

 

3) Verjük kemény habbá a tejszínt, majd óvatosan keverjük a masszába. Tegyük külön desszertes tálkákba, és pihentessük. Díszítsük a tejszínhabbal, citromszeletekkel, és hintsük meg a mandulával.

 

TIPP

Ha nem kapunk citromos sajtkrémet, reszeljünk meg 2 citrom héját, ezzel ízesítsük a natúr sajtkrémet. (A nálunk is kapható olasz mascarponéval helyettesíthetjük.)

Ugyanennek a desszertnek egy változata a narancshab. Ízesítsük a natúr sajtkrémet narancshéjjal. Díszítésként pedig citrom helyett narancsszeleteket használjunk.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Öntsünk a zselatinra 3 ek vizet egy kis mikrohullámú sütőben használható tálban, és áztassuk be. Legnagyobb fokozaton (100%) főzzük a mikrohullámú sütőben 20-30 másodpercig, amíg minden szemcse felolvad.

 

FAGYLALT ANANÁSZDARABOKKAL

Ez a látványos ananászos-fagylaltcsemege egy baráti vacsora méltó befejezése lehet. Rövid idő alatt és előre elkészíthető.

 

Előkészítési idő: 15 perc + hűtés (fagyasztás)

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 kisebb (bébi) ananász, kb. 9 cm keresztben

475 ml (vanília) fagylalt

mentalevél, a díszítéshez

 

1) Vágjuk le az ananászok alját és tetejét. Egy 5 cm-es tésztaszúrót nyomjunk az ananász húsába. Vegyük ki a szúrót, fordítsuk meg a gyümölcsöt, és a másik oldalon is ugyanígy tegyünk. Most már kivehetjük a gyümölcshúst.

 

2) Egy almamagház-vájóval vegyük ki az ananász kemény közepét. Két ananászt vágjunk karikákra, a másik kettőt pedig kockákra. Az ananászok tetejét helyezzük vissza, és tegyük a fagyasztóba 15 percre.

 

3) Keverjük át egy kicsit a fagylaltot, amíg megpuhul, majd töltsük meg félig az ananászok héját. Szórjuk bele az ananászdarabokat a többi fagylaltba, és ezzel töltsük meg az ananászhéjakat. Fagyasszuk 2 óráig; az ananászok tetejét tegyük a mélyhűtőbe. Tálaláskor készítsük az ananász szeleteket egy tányérra a mentalevéllel, és helyezzük az egész ananászokat középre. Illesszük a gyümölcskalapokat felülre, és azonnal tálaljuk.

 

TIPP

Ha a tésztaszúróval nem tudjuk jól kivágni a gyümölcshúst, használjunk egy éles kést.

 

Kellemes ízt kaphatunk, ha az ananászdarabokat teljesen belekeverjük a fagylaltba, mielőtt beletöltjük az ananász héjába.

 

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSSALÁTA

Használjuk ki, hogy sokféle egzotikus gyümölcsöt lehet kapni a nagy szupermarketekben és a vásárcsarnokokban. Ne féljünk kipróbálni, és a siker nem maradhat el.

 

Előkészítési idő: 30 perc + hűtés

Főzési idő: 10 perc

8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

12 kínai egres

2 golgotavirág gyümölcs

1 csillag gyümölcs

1 banán meghámozva és szeletelve

6 eper megtisztítva és félbevágva

egy kis fürt mag nélküli fekete szőlő

100 g cseresznye

A sziruphoz

3 malabár-kardamomum hüvely

3 szál menta

1/2 citrom leve

1 fahéjrúd

1/2 kk kínai fűszer

75 g cukor

 

1) Törjük össze a malabár-kardamomum hüvelyeket egy késsel. Szedjük le a leveleket a mentaszálakról. A szárakat, a nagyobb mentaleveleket, a malabár-kardamomum hüvelyeket, a citromlevet, a fahéjrudat, a kínai fűszereket, a cukrot és 300 ml vizet tegyük egy edénybe, és nagyon lassan forraljuk fel. Majd hagyjuk kihűlni a keveréket.

 

2) Hámozzuk le a kínai egres héját, és rakjuk egy üvegtálba. Vágjuk félbe a golgotavirág gyümölcsét, és kanalazzuk ki a húsát a tálba. Szeleteljük fel vízszintesen a csillag gyümölcsöt. Adjuk hozzá a banánt, az epret, a szőlőt és a cseresznyét, majd szűrjük rá a hideg szirupot. Rakjuk bele a félretett mentaleveleket, és hűtsük le.

 

TIPP

A kínai fűszert 5 fűszerpornak is nevezik, és több összetevő keveréke: egyenlő arányban tartalmaz őrölt ánizst, ánizsmagot, fahéjat, szegfűszeget és ánizskaprot.

 

Tálaljuk a salátát magában, a tejszín csak elmosná az ízeket. Tetszés szerint szolgálhatunk fel kísérőként édes aprósüteményt.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Rakjuk az összes szirup-hozzávalót egy mikrohullámú edénybe. Fedjük be és főzzük közepesen nagy fokozaton 5 percig vagy míg felforr.

 

ALMA- ÉS MAZSOLASZŐLŐKRÉM BRULEE

Egy finom desszert karamellizált barna cukorral a tetején (Crème Brûlée). Az alma és a mazsola kihozzák az eredeti ízeket.

 

Előkészítési idő: 15 perc + hűtés

Főzési idő: 35-40 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

450 g desszertalma meghámozva és szeletelve

2 ek citromlé

25 g mazsola

600 ml tejszín

1 fahéjrúd

3 tojássárgája

50 g finom kristálycukor

4 ek daracukor

 

1) Tegyük az almákat, a citromlevet és 4 evőkanál vizet egy serpenyőbe. Fedjük be és főzzük lassú tűzön kevergetve, 15-20 percig, míg az alma megkásásodik. Keverjük bele a mazsolát, és tegyük félre.

 

2) Forraljunk fel 450 g tejszínt a fahéjrúddal. Fedjük be, és rakjuk félre 10 percig, majd vegyük ki a fahéjat.

 

3) Keverjük össze a tojássárgákat és a finom kristálycukrot, míg ki nem fehéredik, majd tegyük hozzá a megmaradt 150 ml tejszínt. Adjuk hozzá a felmelegített tejszínhez és főzzük kevergetve, közepes lángon 15 percig, míg be nem sűrűsödik.

 

4) Osszuk el az alma- és a mazsolakeveréket egyenlően a 6 sütőformába. Rakjunk mindegyikre tejszínt, majd hagyjuk hűlni.

 

5) Szórjuk meg mindegyik formát daracukorral. Tegyük grillrácsra 2-3 percig vagy míg a cukor el nem olvad a tetején. Hagyjuk hűlni, majd dermesszük 1 óráig tálalás előtt.

 

TIPP

Ha klasszikus Crème Brulée-t szeretnénk készíteni, egyszerűen hagyjuk ki az alma- és mazsola-keveréket.

 

Fontos, hogy a grillező igazán forró legyen. Ha nem az, akkor  a Brulée előbb el kezd olvadni, mint a cukor.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.