Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főétel: Szárnyas és vad

2010.11.09

 FRANCIA SÜLT CSIRKE

A zamatos sült csirkét könnyű elkészíteni. Krumplival és vajon párolt sárgarépával, kellemes vasárnapi ebéd lehet.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 1 óra

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

15 g vaj

1 ek növényi olaj

1,6 kg egész csirke

zellersó

őrölt fekete bors

2 gerezd fokhagyma

1/2 szál rozmaring

1/2 szál kakukkfű

150 ml csirkehúsleves

3 ek tejszín

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. A vajat az olajjal együtt olvasszuk fel egy nagy serpenyőben, tegyük bele a csirkét, és gyakran forgatva süssük aranybarnára. Tegyük át a csirkét egy közepes méretű sütőedénybe. A serpenyőben lévő pecsenyelevet tegyük félre.

 

2) Fűszerezzük be a csirkét a zellersóval és a borssal. Tegyük rá a fokhagymagerezdeket, és tegyünk a lábak közé 4-4 rozmaringot és kakukkfüvet. Öntsünk alá 50 ml húslevest, fedjük le, és süssük 45 percig. Ezután vegyük le a fedőt, és süssük további 15 percig.

 

3) Ha megsült, tegyük át a csirkét egy tálalóedénybe, és tartsuk melegen, amíg elkészítjük a mártást.

 

4) Öntsük a csirke szaftját a serpenyőbe. Tegyük hozzá a megmaradt húslevest, és állandóan kevergetve forraljuk fel. Főzzük addig, míg elpárolog a fele, majd hagyjuk hűlni, mielőtt beletesszük a tejszínt. A csirke mellé díszítésként rendezzük a maradék kakukkfüvet és rozmaringot. Külön mártásos tálkában adjuk hozzá a szószt.

 

TIPP:

Ha a forralás előtt a húsleveshez 2 ek fehérbort vagy brandyt adunk hozzá, még finomabb pecsenyét kapunk.

 

 CSIRKE CSÍPŐS-KÓKUSZOS MÁRTÁSBAN

Omlós csirkefalatok tejszínes-paradicsomos szószban, indiai fűszerekkel ízesítve. El lehet-e képzelni ennél kellemesebb hétköznapi ételt, mint ezt a fűszeres csirkét kókusszal megbolondítva és rizságyon tálalva?

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 1 óra - 1 óra 20 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

1 kk só

3 ek kurkuma

1 ek liszt

1,5 kg-os csirke, 8 darabra vágva

4 ek növényi olaj

1 nagy hagyma, összevágva

2 gerezd fokhagyma, összetörve

Egy 5 cm-es friss gyömbér, megőrölve

2 zöld csili, felvágva

3 kk őrölt koriander

1,5 kk őrölt kömény

2 kk garam masala

1 kk őrölt fahéj

400 g konzervparadicsom

125 ml csirkehúsleves

2 ek kókuszreszelék

só és őrölt bors

1 ek frissen aprított koriander a díszítéshez

 

1) Keverjük össze a sót, a kurkumát és a lisztet. Forgassuk bele a csirkedarabokat. Forrósítsuk meg az olajat egy nagy serpenyőben. Tegyük bele a csirkéket és süssük aranyszínűre mindkét oldalukat.

 

2) Tegyük bele a hagymát a serpenyőbe, és lassú tűzön süssük 5 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, gyömbért, köményt, fahéjat és 2 ek vizet. Gyakori keverés mellett főzzük 3 percig. Tegyük hozzá a paradicsomot és a húslevest, forraljuk fel, és tegyük bele a csirkedarabokat. Fedjük le, és lassú tűzön pároljuk puhára kb. 40-45 perc alatt.

 

3) Keverjük bele a kókuszt, és főzzük további 5 percig. Sóval, borssal fűszerezzük, szórjuk meg az összevágott korianderrel és tálaljuk.

 

TIPP:

Tálalhatjuk ezt a pikáns fogást mangóchutney-val (ez egy indiai mártás), joghurttal, apróra vágott uborkával és főtt rizzsel.

 

CSIRKE SATAY MOGYORÓSZÓSSZAL

Hazánkban is egyre inkább több a thai és indonéz étterem. Íme egy igazán népszerű fogás a kínálatukból. A ropogós, pikáns mogyorószószt akár mártásként is felszolgálhatjuk. (Csípős)

 

Előkészítési idő: 15 perc + pácolás

Sütési idő: 25 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

700 g csirkemell, 2 cm-es kockákra vágva

A pácoláshoz:

1 kisebb hagyma, összevágva

50 ml mogyoróolaj

1 kk koriandermag, összenyomva

1/2 kk ánizskapormag, összetörve

2 kardamom hüvely, összetörve

2 szegfűbors, összetörve

1/2 kk garam masala (indiai fűszerkeverék)

csipetnyi só

1 citrom

Endívia salátalevél, a díszítéshez

A mogyorószószhoz:

1 ek földimogyoró olaj

1 kisebb hagyma, finomra vágva

1 gerezd fokhagyma, összenyomva

25 g friss gyömbér, meghámozva és megreszelve

100 g ropogós mogyoróvaj

150 ml csirkehúsleves

50 g kókuszvaj

1/2 citrom leve

só és őrölt fekete bors

sárgarépa-forgácsok, a díszítéshez

 

1) Készítsük el a páclevet: keverjük össze a páchoz való alapanyagokat. Csavarjuk ki a citrom levét, és a hámozott, összevágott citromdarabokkal együtt adjuk a pácléhez. Tegyük a csirkét egy keverőtálba, és öntsük rá a páclevet úgy, hogy befedje a húst. Takarjuk le fedővel, és tegyük 1-2 órára a hűtőszekrénybe.

 

2) Szűrjük le a csirkedarabokat, félretéve a pácolt hagymát. Tűzzük nyársra a húst.

 

3) Készítsük el a mogyorószószt: egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat. Tegyük hozzá a hagymát, fokhagymát és gyömbért, és lassú tűzön süssük 5 percig, amíg megpuhul. Adjuk hozzá a mogyoróvajat, húslevest és kókuszvajat és folytonos keverés mellett főzzük. Öntsük a szószba a citromlevet, és ízesítsük a sóval és a borssal. Díszítsük a szószt a sárgarépa-forgácsokkal.

 

4) Melegítsük meg a grillsütőt. Süssük a húst 12 percig. Félidőben fordítsuk meg, és locsolgassuk.

 

5) Tálaláskor tegyük a húst egy tálra, szórjuk a tetejére a hagymát, és díszítsük a salátával. A meleg mogyorószósszal tálaljuk.

 

TIPP:

Ha különleges ízt kívánunk elérni, adjunk 1 kk grillfűszer-keveréket a páchoz.

 

TÉSZTAGYŰRŰ PESTO CSIRKÉVEL

A két kedvencet - a csirkét és a tésztát - felhasználva csodás ebédet és szokatlan asztaldíszt alkothatunk.

 

Előkészítési idő: 30 perc + hűtés

Főzési idő: 8-12 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

450 g olasz tészta (tagliatelle)

1 konzerv piros spanyolpaprika apróra vágva

3 ek vinaigrette dresszing

1 kg főtt és összevágott csirkemell

petrezselyemlevél díszítéshez

A pesto-szószba:

100g fenyőmandula

nagy marék bazsalikom vagy petrezselyem

2 nagy gerezd fokhagyma

75 ml olívaolaj

só és őrölt fekete bors

 

1) Először készítsük el a pesto-szószt: rakjuk a fenyőmagot, a fűszernövényeket és a fokhagymát a turmixgépbe, és daráljuk finom péppé. Adjuk hozzá az olajat és a fűszereket, majd keverjük össze.

 

2) Tegyünk fel forrni egy nagy fazék sós vizet. Főzzük meg a tésztát (8-12 perc). Szűrjük le, majd öntsünk át rajta egy kanna, forrásban lévő vizet, hogy leöblítsük.

 

3) Keverjük össze a tésztát, a paprikát és a vinaigrette dresszinget egy nagy tálban. Kóstoljuk meg és fűszerezzük. Rakjuk a tésztát egy kuglófsütőbe és hűtsük kb. 1 óráig.

 

4) Keverjük össze a pesto-szószt a csirkedarabokkal. Óvatosan öntsük a tésztagyűrűt egy tálra, és töltsük meg a csirkével. Díszítsük petrezselyemmel és tálaljuk.

 

TIPP

A fenyőmagot durvára vágott dióval helyettesíthetjük.

Tálaljuk a tésztagyűrűt saláta-ágyon, paradicsom- és bazsalikomsalátával.

 

KACSA KESERŰNARANCS-SZÓSZBAN

Narancslekvár, narancshéj és -lé adják meg ennek a ragunak a kiváló keserű-édes zamatát, ami teljessé teszi a kacsa gazdag ízét.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 50 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1 ek zöldségolaj

25 g vaj

4 kacsamell megnyúzva

4 gyöngyhagyma apróra vágva

2 nagy narancs

60 ml vörös bor

1/2 citrom leve

5 ek keserűnarancs-lekvár

50 g hámozott mandula

1 ek étkezési keményítő

só és őrölt fekete bors

kakukkfű díszítéshez

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Hevítsük fel az olajat és a vajat egy nagy serpenyőben, és pirítsuk barnára a kacsa mindkét oldalát. Rakjuk át egy tűzálló edénybe. Pirítsuk barnára a hagymát a zsírban. Vegyük le a tűzről.

 

2) Hámozzuk le az egyik narancs héját egy krumplihámozóval és rakjuk a tűzálló tálba. Csavarjuk ki a narancs levét és adjuk a serpenyőben lévő mogyoróhagymához a vörösborral, a citromlével és a lekvárral együtt. Forraljuk fel, majd öntsük a kacsamellekre. Fedjük be és süssük 1 1/2 óráig, míg porhanyós nem lesz.

 

3) Aprítsuk össze a mandulát szilánkokra, és szórjuk egy sütőlapra, majd pirítsuk a sütőben kb. 5 percig, míg megbarnul. Vágjuk fel szeletekre a megmaradt narancsot, majd felezzük el őket.

 

4) Mikor a kacsa már porhanyós, öntsük le az összes folyadékot egy kis serpenyőbe, majd szedjük ki a narancshéjat. Forraljuk fel a szaftot. Keverjük össze a keményítőt 1 evőkanál vízzel pépesre, majd tegyük a szószhoz. Forraljuk fel, majd fűszerezzük sóval és borssal. Öntsük a kacsára, és díszítsük mandulával, narancsszeletekkel és kakukkfűvel.

 

TIPP

Mielőtt felaprítanánk a mandulát, áztassuk be 2 percre egy kis forró vízbe, hogy megóvjuk őket a szétrepedezéstől. Pirításnál rázzuk meg néha a sütőlapot, hogy egyenletesen piruljanak.

 

 CSIRKE KORMA

A csirkekorma az indiai éttermek egyik kedvelt fogása. Ám ha legközelebb kedvünk támad egy kis "indiaira", próbáljuk magunk elkészíteni ezt az ízletes ételt - garantáltan egyszerű!

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 45 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

70 dkg csirkemell

10 dkg darált mandula

4 cm friss gyömbérdarab meghámozva és durván összevágva

1 nagy gerezd fokhagyma

2 friss, zöld csili kimagozva

2 ek növényi olaj

1 hagyma összevágva

1/2 kk kurkuma

4 zöld kardamomszál

4 szegfűszeg

2,5 cm fahéjrúd

1 kk koriandermag

1 kk köménymag

1 kk kukoricakeményítő

2,3 dl joghurt

1/2 citrom leve

2 ek koriander összetörve

2,5 dkg kókuszvaj

 

1) Húzzuk le a csirke bőrét és vágjuk 2,5 cm-es kockákra. Tegyük a mandulát, gyömbért, fokhagymát és csilit a háztartási robotgépbe 1,5 dl hideg vízzel együtt és daráljuk péppé.

 

2) Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben, és süssük rajta a hagymát, amíg eg kissé megpirul. Adjuk hozzá a kurkumát, kardamomot, szegfűszeget, fahéjat, koriandert és a köménymagot. Pároljuk 1 percig.

 

3) Keverjük össze a kukoricakeményítőt a joghurttal. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre és állandóan kevergetve, fokozatosan adjuk hozzá a joghurtos keveréket.

 

4) Öntsünk a darált mandulához fél dl vizet, tegyük bele a csirkét és forraljuk fel. Lassú tűzön pároljuk kb. 30 percig, amíg a hús megfő.

 

5) Tegyük hozzá a citromlevet, az összetört koriandert, kókuszvajat és ízlés szerint sót. Forraljuk 1 percig, amíg a kókuszvaj elolvad, majd tálaljuk.

 

TIPP

A Gí olvasztott vaj, amely eredetileg bivalytejből készült. Helyettesíthetjük bármilyen növényi olajjal.

Tálaljuk a csirkekormát frissen főtt rizzsel, amelyet piros csilivel díszítettünk. Kínálhatunk mellé mangó chutneyt. 

 

CSIRKÉS-HAGYMÁS PITE (QUICHE)

Ne higgyük, hogy egy igazi férfi nem eszik húsos pitét ebédre. Receptünk kiválóan bizonyítja, mennyire laktató tud lenni az ilyen csibesüti.

 

Előkészítés: 20 perc

Sütés: 40 perc

8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

vaj a forma kikenéséhez

35 dkg pitetészta (lásd sütési fortélyok)

23 dkg apróra vágott, főtt csirkemell

10 dkg felkockázott sonka

8 szál újhagyma 4 cm-es szeletekre vágva

10 dkg reszelt zsályás sajt

3 dl tej

3 felvert tojás

só és őrölt bors

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozatra). Kenjünk ki vajjal egy lapos gyümölcstorta-formát. Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a sütőformát. A tészta alját borítsuk be csirkedarabokkal, sonkával, hagymával és sajttal.

 

2) Jól keverjük ki a tejet a tojásokkal és a fűszerekkel, majd öntsük a töltelékre. 40 perc alatt aranysárgára sütjük.

 

TIPP

Ezt az ételt forrón és hidegen egyaránt tálalhatjuk burgonyakörettel, salátával. Ez utóbbit salátalevelekből, uborkából, újhagymából, zöldpaprikából és zellerből készítjük, végül pedig vinaigrette mártásba forgatjuk.

 

Általában fehérbort szervíroznak a csirkéhez, így érdemes száraz fehérbort bontani. Ha viszont mégis vörösbor mellett döntenek, fiatalabb évjáratot válasszanak.

 

Tölteléknek használhatunk még: ananászt, füstölt sonkát, brokkolit és sajtot.

 

 PEKINGI KACSA

A ropogós pekingi kacsa elkészítése komoly szakmai kihívást jelent, de fenséges íze feledteti megpróbáltatásainkat. Zöldségcsíkokkal töltött kínai palacsintával tálaljuk.

 

Előkészítési idő: 1 óra + szárítás

Sütési idő: 1 1/2 óra

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2,3 kg friss vagy fagyasztott konyhakész kacsa

5 ek méz

3 ek konyak

3 ek szójaszósz

1 csomag újhagyma

10 cm-es uborkadarabok

paradicsomvirág a díszítéshez

A kínai palacsintához

25 dkg liszt + a behintéshez

2 dl forró víz

3 ek szezámolaj

A szószhoz

1 ek szezámolaj

2,5 cm-es, tisztított, szeletelt gyömbér

2 ek szójakrém

20 dkg szilvalekvár

1 kk csilipor

2,5 dkg kristálycukor

 

1) Tegyük a kacsát szűrőben a tepsi fölé, majd öntsünk rá egy kanna forró vizet, amitől felpuhul a bőre, majd papírral kívül-belül alaposan töröljük szárazra.

 

2) Dörzsöljük be konyakkal a kacsát - az alkoholtól jobban kiszárad és ettől lesz igazán ropogós. Ezután a szárnyakat összekötözve akasszuk fel a kacsát egy hűvös, levegős helyen. Tegyünk alá egy edényt, hogy abba csöpögjön.

 

3) Hagyjuk a kacsát 4 óráig száradni. Keverjük össze a mézet a szójaszósszal, és kenjük rá a kacsára. Egy óra múlva kenjük be újra, és még 3 óráig szárítsuk.

 

4) Közben készítsük el a palacsintát: szitáljuk a lisztet a keverőtálba és fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Lisztezett gyúródeszkán dolgozzuk egyenletesre. Tegyük vissza a tálba, takarjuk le és 30 percig pihentessük.

 

5) Újabb 5 percig gyúrjuk a tésztát, szükség szerint lisztezzük. Sodorjunk belőle egy kb. 40 cm hosszú, kb. 2,5 cm átmérőjű hengert. Vágjuk fel 16 egyenlő részre, és ezekből gyúrjunk kis golyókat.

 

6) Egyszerre két golyóval dolgozzunk. Az egyik golyó egyik oldalát mártsuk bele a szezámolajba, majd az olajos felével nyomjuk össze a két golyót, és tenyérrel lapítsuk szét őket. Ezután a lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki őket kb. 15 cm átmérőjűre. Ismételjük ezt meg a többi golyóval is.

 

7) Lassú lángon előmelegített vastag aljú serpenyőben kb. 1 percig süssük a dupla palacsintát, vagy ameddig nem lesz száraz az egyik oldala. Fordítsuk meg és süssük még 1 percig. Válasszuk szét őket és tegyük tányérra.

 

8) Készítsük el a szószt: süssük 2 percig a gyömbért az olajban, hogy megízesítse. Szűrővel vegyük ki a gyömbért. Adjuk hozzá a szójakrémet, szilvalekvárt, csiliport és a kristálycukrot és főzzük simára. Öntsük kis csészébe, és tegyük félre.

 

9) Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Tegyük a kacsát a rostélyra és süssük másfél óráig. A rostély teszi lehetővé, hogy a zsír lecsöpögjön, és a bőr alul is megpiruljon. Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót.

 

10) Eközben az újhagymát vágjuk 5 cm hosszú csíkokra. Az uborkát 2x5 cm-es darabokra aprítsuk. A héját ízlés szerint rajtahagyhatjuk. Rendezzük el a tálon, amit paradicsom-rózsákkal és mentalevéllel díszíthetünk.

 

11) Tegyük a kacsát a vágódeszkára, távolítsuk el a bőrét, és vágjuk négyszögekre. Szeleteljük fel a húst, és a bőrrel együtt tegyük a tálra. Kenjünk szilvalekvárt a palacsintára, tegyük a közepére a húst, újhagymát és az uborkát, majd feltekerve fogyasszuk.

 

TIPP

Szilvalekvár helyett használhatunk Hoisin-szószt. A gyömbérrel megízesített olajhoz adjunk 1,3 dl Hoisin-szószt és langyosítsuk meg.

 

Ezt az ételt nem célszerű meleg időben elkészíteni, mivel a kacsát felakasztva pihentetni kell. Így ugyanis sokkal ropogósabbra lehet sütni. Legjobb a természetes légáramlat, de használhatunk hajszárítót is. Azonban ha csak a konyhában akasztjuk fel, az is tökéletesen megfelel.

 

KORONÁZÁSI CSIRKE

Ezt az ételt az angol királynő 1953-as koronázására találták ki. Az eredeti receptet korszerűsítettem és barack helyett friss mangóval készítem.

 

Előkészítési idő: 20 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1 nagyobb érett mangó

5 dkg mazsola

1 kg főtt csirkemell bőr nélkül, 12 mm-es csíkokra vágva

1,5 dl majonéz

1/2 curry-por

1 ek szárnyas húsfűszer keverék

1 ek citromlé

só és őrölt bors

10 dkg pirított kesudió

 

1) Hámozzuk meg a mangót, vágjuk le a magjáról és a gyümölcshúst, és csíkozzuk fel.

 

2) A mangócsíkok felét, a mazsolát és a csirkét tegyük egy nagy tálba.

 

3) Keverjük ki a majonézt a curry-porral, a húsfűszerrel és a citromlével. Fűszerezzük be, majd öntsük a csirkehúsos keverékre. Óvatosan rázzuk össze, és adjuk hozzá a kesudió felét.

 

4) Tegyük át a tálalóedénybe, a maradék mangócsíkkal és kesudióval díszítsük.

 

TIPP

Ha egészen apróra vagdaljuk a mangót és a csirkehúst, ízletes szendvicskrémet készíthetünk belőle.

Ropogós salátára halmozva, vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

 

FÁCÁNSÜLT

A friss vagy fagyasztott konyhakész fácánt megvehetjük egyes szupermarketekben vagy a piacon. A pikáns áfonya, cumberland mártás jól illik a vadhoz.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 1 óra 5 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 fiatal fácán

só és őrölt fehér bors

5 dkg vaj

6 vékony szelet sovány bacon szalonna

2 gránátalma

0,5 dl száraz sherry

2,5 dl csirkealaplé

2 kk keményítő

1/2 kk vörösborecet

 

1) Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. A fácánokat sóval és borssal jól dörzsöljük be. A sütőben egy tepsiben olvasszuk fel a vajat, forgassuk bele a fácánokat, fedjük be mindkét madarat 3-3 vékony szelet szalonnával és süssük 15 percig. A sütő hőmérsékletét vegyük le 180 °C-ra és süssük készre. Tegyük át a fácánokat egy tányérra, takarjuk le és tartsuk melegen.

 

2) Az egyik gránátalma levét citromfacsarón nyomjuk ki vagy kanalazzuk a húsát egy tál fölé helyezett szűrőbe és egy fakanállal nyomkodjuk ki.

 

3) A szószhoz zsírozzuk le a sütésből visszamaradt szaftot és néhány percre tegyük fel a tűzre. Amikor sercegni kezd, keverjük bele a cherryt, a csirkealaplevet és a gránátalma levét. Kevés vízben keverjük el a keményítőt és keverjük a szószhoz. Adjuk hozzá az ecetet és ízlés szerint fűszerezzük.

 

4) A másik gránátalma magjainak felét keverjük a szószhoz. A fácánokat a megmaradt gránátalmamagokkal megszórva tálaljuk.

 

TIPP

Az ínyencek a fácánt hagyományosan úgy kínálják, hogy a májat vajban megsütik, meglocsolják konyakkal és egy marék friss zsemlemorzsával eldolgozva a fácánba töltik.

Nagyon figyeljünk a fácán szeletelésénél, a véletlenül bennmaradt sörtéket feltétlenül távolítsuk el!

Sült krumplival, cukkinivel és zöldbabbal körítve kínáljuk. Díszítsük friss madársalátával.

 

PÓRÉHAGYMÁS CSIRKETEKERCS

A csirkéből is lehet izgalmas, elegáns ételt készíteni. A kicsontozott csirkébe póréhagymát töltünk, és a tekercseket zöldségekkel főzzük meg. Könnyű és egészséges, kitűnően fog esni a kedvenc fehér borával.

 

Előkészítési idő: 25 perc + hűtés

Főzési idő: 1 1/4 óra

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1,6 kg kicsontozott csirke

só és őrölt fehér bors

1 ek felaprított friss kakukkfű

7 kisebb, egészben megfőzött póréhagyma

1 citrom leve

2 cukkini

4 zellerszár

6 szem borókabogyó

a díszítéshez kapor és citromcikkelyek

 

1) A bőrös felével lefelé terítsük ki egy vágódeszkán a kicsontozott csirkét szórjuk meg sóval, borssal és kakukkfűvel. 6 pórét fektessünk keresztben a csirke közepére - hármat egyik, hármat másik irányban, a hús mindkét végére jusson a fehér és a zöld részükből is. Szórjuk meg sóval, borssal, kakukkfűvel és locsoljuk meg a citrom levével.

 

2) Hajtsuk rá a hús széleit a póréhagymákra és formázzunk belőle szép tekercseket, majd csavarjuk szorosan dupla réteg muszlinba vagy tüllbe és kössük össze a végeit spárgával.

 

3) Daraboljuk fel a megmaradt pórét, a cukkinit és a zellerszárat, és a borókabogyóval együtt tegyük egy tűzálló tálba. Fűszerezzük. Öntsünk rá annyi vizet, ami éppen csak ellepi, és helyezzük a tetejére a csirkét. Szorosan fedjük be és lassú tűzön kb. 60 percig főzzük.

 

4) Vegyük ki a tálból a csirkét, szorítsuk meg rajta a kötést és hagyjuk kihűlni. Tartsuk hűtőben legalább 6 órán át. Vegyük le a muszlint, majd szeleteljük fel a csirkét. Tálaláskor díszítsük kaporral és cikkekre vágott citrommal.

 

TIPP

A galantint más zöldségmozaikkal is tölthetjük, vagy tojással elkevert húspéppel. Alumínium fóliában vagy vastag celofánban is kifőzhetjük e remek hidegkonyhai készítményt.

 

PIRI-PIRI CSIRKE

A piri-piri portugál kalandozók afrikai eredetű csípős mártása, hasonlít a tabascóra. Házilag is elkészíthető. Most csirkével ajánlom.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 1 1/2 óra

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

3 ek olaj

6 csirkemell lebőrözve

2 hagyma karikára vágva

6 paradicsom kockára vágva

1 nagy paszternák csíkokra vágva

2 sárgarépa csíkokra vágva

1 rúd fahéj

só és őrölt fekete bors

2-3 ek házi készítésű vagy 1-2 ek kész piri-piri szósz

1 nagy piros paprika

1 nagy sárga paprika

A piri-piri szószhoz

2 citrom leve

1/2 erős piros paprika kimagozva és felszeletelve

4 erős piros csili kimagozva és felszeletelve

1 ek olívaolaj

csipetnyi só

 

1) Először a piri-piri szószt készítsük el: Tegyük a citromlét a piros paprikával és a csilivel együtt egy serpenyőbe. Felforralás után fedjük le,  majd 10-15 percig pároljuk, amíg a paprika puha nem lesz. Ezután sűrű masszává turmixoljuk össze. Adjuk hozzá az olajat és a sót.

 

2) Melegítsük az olajat egy nagyméretű hőálló tálban vagy serpenyőben és süssük pirosra a csirkemelleket. Adjuk hozzá a hagymát, a paradicsomot, a paszternákot, a sárgarépát, a fahéjat, a sót, a borsot és a 750 ml vizet. Forraljuk fel az egészet, majd adjunk hozzá 1 ek piri-piri szószt. Fedő alatt 30 percig óvatosan pároljuk.

 

3) Vágjuk ketté a paprikát, magozzuk ki és szeleteljük vékony csíkokra. Tegyük a serpenyőbe, majd lefedve további 30 percig pároljuk, amíg a paprika és a többi zöldség puha nem lesz.

 

4) Lyukacsos szedőkanállal merjük át a csirkét és a zöldségeket a tálalóedénybe és tartsuk melegen. Öntsünk további 1 ek piri-piri szószt a serpenyőben maradt szafthoz. Kóstoljuk meg, és igény szerint adjunk még 1 ek szószt hozzá. Forraljuk, amíg kb. harmadára fogy. Öntsünk a mártásból a csirkére és a zöldségekre, de külön is tálalhatjuk.

 

KIJEVI CSIRKE

A kijevi csirke eredetileg ukrán recept. A következőkben leírt, fűszervajjal, citromlével ízesített egyszerű változat, finom fehérborral tálalva, önöknek is megnyeri a tetszését.

 

Előkészítési idő: 35 perc + fagyasztás

Sütési idő: 12-16 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 nagyobb, csontozott csirkemell, a szárnycsonttal együtt

napraforgóolaj a sütéshez

petrezselyemzöld a díszítéshez

citromszeletek a díszítéshez

zöld saláta a díszítéshez

A fűszervajhoz

8 dkg vaj

fél citrom reszelt héja és leve

1 ek apróra vágott petrezselyemzöld

1 kk apróra vágott friss tárkony

1 kk apróra vágott metélőhagyma

1 gerezd tört fokhagyma

őrölt fekete bors

A bundához

1 egész tojás

1 kk napraforgóolaj

liszt

csipetnyi só

8 dkg kenyérmorzsa

 

1) A vajat keverjük el a citromhéjjal, a lével, a fűszerekkel, a fokhagymával, a borssal. Formáljunk belőle kis téglalapot, helyezzük zsírpapírra és fagyasszuk le. Ha kész, hosszában vágjuk négyfelé, majd 1 órára tegyük vissza a mélyhűtőbe.

 

2) A csirkemellet tegyük két darab műanyag fólia közé és óvatosan klopfoljuk vékonyra.

 

3) A fűszervajdarabkát tegyük a kiklopfolt csirkemell közepére, majd hajtsuk félbe a húst és a széleket szorosan nyomkodjuk le.

 

4) A bundához verjük fel a tojást az olajjal és 1 kk vízzel. A csirkemellet panírozzuk. Tegyük a mélyhűtőbe 30 percre, majd másodszorra is mártsuk a tojásba, illetve a morzsába. 5-6 órára, de legalább 3 órára fedetlenül tegyük vissza a mélyhűtőbe.

 

5) Az olajat magas falú serpenyőben forrósítsuk fel. A csirkemelleket kettesével süssük, amíg aranybarna szint kapnak. Papírkendőn itassuk le róluk az olajat és tartsuk melegen, amíg a másik két mellet is kisütjük. A kész kijevi csirkét petrezselyemmel, citromszeletekkel és zöld salátával tálaljuk.

 

SPÁRGÁS PULYKAMELL

A pulyka nemcsak ünnepekre való, hiszen egész évben kapható. Különösen finom, ha a sült pulykamellet spárgaöntettel locsoljuk meg és burgonyával tálaljuk.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 30 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

25 dkg spárga (ha fagyasztott, olvasszuk ki)

5 dkg vaj

4 kisebb pulykamell bőr nélkül

1 fej hagyma felaprítva

5 dkg szegfűgomba szeletelve

3 dl csirkehúsleves

1 ek Pesto-mártás

só és őrölt bors

4 ek tejszín

spárga a díszítéshez

 

1) Vágjuk félbe a spárgákat. Felforrósított vajban süssük aranybarnára a pulykamellek mindkét oldalát. Ezután vegyük ki a serpenyőből és egy tányéron tartsuk melegen.

 

2) Forró vajon 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a gombát és pároljuk még 2 percig. Öntsük a serpenyőbe az alaplét, adjuk hozzá a Pesto-szószt, a spárgákat és a fűszereket. A pulykamellekkel együtt fedő alatt 20 percen át, kis lángon főzzük.

 

3) Emeljük ki a húsokat a serpenyőből és tegyük meleg tányérra. A mártást turmixoljuk egyenletessé és tálalás előtt keverjük hozzá a tejszínt. Locsoljuk meg vele a húsokat, majd díszítsük a félretett spárgával.

 

TIPP

Ha fagyasztott hússal dolgozunk, ne felejtsük sütés előtt kiolvasztani.

A mártás miatt kiváló köret lehet a rizs és mellé friss sárgarépát vagy bébikukoricát ajánlok.

A pesto olasz szósz, olívaolajból, fenyőmagból és friss bazsalikom összeturmixolásával készül. Fenyőmag helyett használhatnak darált diót is.

 

CAJUN SÜLT CSIRKE

A cajun konyha az Egyesült Államok déli részén honos erőteljes ízvilágot képviseli. Ez a kiadós, dúsan fűszerezett étel a hagyományos magyar konyha kedvelőinek talán nem is annyira egzotikus.

 

Előkészítési idő: 25 perc

Sütési idő: 1 1/2 - 1 1 3/4 óra

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1,4 kg csirke

3 ek fűszeres liszt

4 ek olaj

1 hagyma összevágva

35 dkg okra vagy bámia megtisztítva és összevágva

15 dkg kolbász kb. félcentis szeletekre vágva

2 gerezd zúzott fokhagyma

2,5 dkg friss gyömbér reszelve

40 dkg (konzerv) paradicsom

rizs a tálaláshoz

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Forgassuk bele a csirkét a lisztbe és tegyük félre a maradék lisztet. Süssük pirosra a csirke külsejét néhány perc alatt,  majd tegyük félre.

 

2) Süssük meg a hagymát, bámiát és kolbászt együtt 3 percig. Tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért és pároljuk 5 percig. Keverjünk bele 1 ek lisztet, hogy felszívja az olajat, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Állandóan keverve forraljuk fel.

 

3) Tegyük az egész keveréket sütőedénybe. Fektessük rá a csirkét és fedjük be fedővel vagy alufóliával. Süssük 1 1/4 - 1 1/2 óráig, amíg megpuhul. Paradicsomos alapon tálaljuk a csirkét és kínáljunk hozzá rizst.

 

TIPP

A bámia kemény és világoszöld legyen, különben nyálkás lesz sütés után. Ha nem tudunk bámiát (okrát) beszerezni, uborkával is helyettesíthetjük.

 

Fagyasztás:

Vegyük le a sült húst a csontról, hűtsük ki és csomagoljuk dobozba vagy háztartási fóliába a zöldségkeverékkel együtt. Címkézzük meg és fagyasszuk le. Akár 3 hónapig is eláll. Fogyasztás előtt engedjük föl, majd forrósítsuk meg egy lábasban. 

 

CSIRKE BORÓKÁVAL

Olcsóbb szárnyasrészekből is elkészíthetjük ezt a ropogós, sült burgonyával megspékelt pompás ételt. Tálaljuk répával és zöldbabbal.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 2 3/4 óra

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2,5 dkg vaj

8 db csirkecomb vagy 1,5 kg csirkehús

90 dkg apró burgonya

só és őrölt feketebors

2 ek durvára vágott friss petrezselyem

2 kk felaprított friss kakukkfű

12 szem borókabogyó összetörve

1 nagy gerezd zúzott fokhagyma

4,5 dl csirkehús-alaplé

a díszítéshez friss kaukkfűágacskák

 

1) Lassú tűzön melegítsük fel a vajat egy serpenyőben. Mártsunk bele egy ecsetet a vajba és kenjünk ki vele egy 1,7 l-es tűzálló tálat. Adjuk a csirkét a serpenyőben maradt vajhoz. Süssük nagy lángon, míg egyenletesen meg nem barnul.

 

2) Közben hámozzuk meg a burgonyát és vékonyan szeleteljük fel. A felét tegyük a tűzálló tál aljára és fűszerezzük sóval, borssal. Adjuk hozzá a petrezselyem és a kakukkfű felét.

 

3) Melegítsük elő a sütőt 160 °C-ra (2-es gázfokozat). Tegyük a csirkét a tűzálló tálba a burgonyára. Szórjuk rá a maradék kakukkfüvet. Fedjük be a maradék burgonyával. Szórjuk meg a tetejét a borókabogyóval és a fokhagymával. Fűszerezzük sóval, borssal.

 

4) Öntsük rá a serpenyőben visszamaradt pecsenyelevet és a csirkehúsalaplét. Fedjük be és süssük a sütőben 2 1/2 óráig. 2 óra elteltével vegyük le a fedőt, hogy a burgonya megpirulhasson. A felesleges zsiradékot konyhai törlőpapírral itassuk fel. Szórjunk rá petrezselymet. Kakukkfűvel díszítve tálaljuk.

 

TIPP

Próbáljuk ki a skót változatot - hagyjuk ki a borókabogyót és adjunk a burgonyához hagymát.

Egy pohár könnyű vörösbor, vagy rozé illik ehhez az ételhez. 

 

PULYKAHÚSSAL TÖLTÖTT ÁFONYÁS PITE

Ezt az igazi ínyencséget, a pulykával töltött tőzegáfonyás pitét az év bármely szakában elkészíthetjük.

 

Előkészítési idő: 40 perc + hűtés

Sütési idő: 35 perc

6-8 személyre

 

HOZZÁVALÓK

30 dkg liszt plusz amennyi a deszka lisztezéséhez kell

1/2 kk só

20 dkg vaj

1 egész tojás

1 tojássárgája

A töltelékhez

3 ek apróra vágott zöldpetrezselyem

70 dkg főtt, apróra vágott pulykahús

35 dkg besamellmártás (lásd Sajtos, tejes és tojásos étel - a későbbiekben)

A gyümölcskocsonyához

18 dkg áfonya, ha mirelit, engedjük fel

4 ek tőzegáfonya-zselé

1 ek narancslé

A díszítéshez

4 szál petrezselyem

6 narancscikkely

6 szem tőzegáfonya

 

1) A tésztához szitáljuk át a lisztet és a sót egy tálba. Dolgozzuk bele a vajat, keverjük hozzá a tojást és a tojássárgáját. A tésztát csomagoljuk be, majd tegyük a hűtőszekrénybe. Keverjük össze a húst és a petrezselymet. Deszkán nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, majd béleljünk ki vele egy kerek tortaformát. A tölteléket kanalazzuk a tészta belsejébe, majd nyomkodjuk le egy kanállal.

 

2) Nyújtsuk ki a maradék tésztát, és vágjuk 6 mm széles, hosszú csíkokra. A tésztacsíkok alját kenjük meg vízzel, majd rácsmintát formázva fektessük a töltelék tetejére. A széleknél nyomjuk rá az alsó tészta peremére. A felesleget vágjuk le.

 

3) A tésztát tegyük egy tepsire és 200 °C-ra előmelegített sütőben, 25 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából.

 

4) A tőzegáfonyát 4 ek vízzel együtt tegyük serpenyőbe, fedjük le és forraljuk fel. Mérsékelt lángon főzzük 2-5 percig, majd csepegtessük le. A tőzegáfonya-zselét, a narancslevet és a narancshéjat tegyük egy kisebb serpenyőbe, majd lassú tűzön melegítsük, amíg a zselé felolvad. Hűtsük ki és a rácsközök közé kanalazzunk néhány szem áfonyát, illetve kocsonyát. Díszítsük és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.

 

RIZZSEL TÖLTÖTT CSIRKE

A fiatal, omlós húsú, rizzsel és piros kaliforniai paprikával töltött csirkékből négy személyre készíthetünk fejedelmi lakomát.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 1 óra

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 bontott csirke

só és őrölt fekete bors

10 dkg reszelt sajt

10 dkg főtt rizs

2 ek cukorborsó

1/2 kimagozott, kockára vágott piros kaliforniai paprika

2 ek olaj

vízitorma a díszítéshez

szőlő a díszítéshez

 

1) A csirkét kívül-belül sózzuk be. A sajt felét reszeljük le, a másik felét vágjuk vékony szeletekre.

 

2) Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra. Keverjük össze a reszelt sajtot, a rizst, a cukorborsót és a paprikát. A keverékkel töltsük meg a csirkéket.

 

3) A csirkéket kenjük át olajjal, majd 1 órára tegyük a sütőbe. 5 perccel azelőtt, hogy készen lennének, tegyük rájuk a sajtot, és süssük további 5 percig. Vízitormával és szőlővel díszített tálon szolgáljuk fel.

 

TIPP

A Gruyere sajt gyorsan olvad, de ha nem tudnánk hozzájutni, használhatunk helyette Cheddart is.

A rizzsel töltött, sült csirkéhez párolt brokkolit és tört burgonyát adjunk körítésnek. Ha a csirkét Gravy mártással szeretnénk tálalni, szórjunk 2 ek lisztet a tepsibe, amelyben a csirke sült, és közepes lángon addig keverjük, amíg halvány aranyszínű lesz. Fokozatosan adjunk hozzá 2 dl csirkehúsalaplét és forraljuk fel. Mérsékelt lángon főzzük 1-2 percig, majd adjunk hozzá kevés vajat és enyhén sózzuk meg.

 

SÜLT CSIRKE BUNDÁS KUKORICÁVAL

Tegyük különlegessé a szárnyast egy kis déli fűszerezéssel és tálaljuk bundás kukoricával. Garantálom, hogy a legigényesebb vendégnek is ízleni fog!

 

Előkészítési idő: 20 perc + hűtés

Sütési idő: 30-35 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1,5 kg sütni való csirke 8 darabra vágva

3 dl tej

1/4 kk Cayenne-bors

1/4 kk paprika

22 ízesített liszt

olaj a sütéshez

40 dkg konzervkukorica

1 piros paprika összevágva

10 dkg liszt

0,5 dl tej

1 kk sütőpor

2 tojás

só és őrölt fekete bors

1 ek olvasztott vaj

saláta a tálaláshoz

 

1) Mártsuk a csirkedarabokat a tejbe. Keverjük össze a Cayenne-borsot és a paprikát a liszttel. Forgassuk bele a csirkéket. Hűtsük 30 percig.

 

2) Forrósítsuk meg az olajat. Süssük a csirkedarabokat az olajban 10-12 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Csepegtessük le törlőpapíron és tartsuk melegen a sütőben.

 

3) Készítsük el a kukoricát: keverjük össze a kukoricát, a pirospaprikát, a lisztet, a tejet, a sütőport meg a tojást, majd ízesítsük. Adjuk hozzá az olvasztott vajat.

 

4) Forrósítsunk bőven olajat. Tegyünk evőkanálnyi darabokat a tésztából az olajba. Mindkét oldalukon süssük, amíg megpirulnak. Vegyük ki szűrőkanállal és konyhai papíron csepegtessük le. Az egész tésztát süssük ki így. A sült csirkedarabokkal tálaljuk.

 

TIPP

Ha még színesebbé akarjuk tenni az ételt, szórjunk összeaprított zöldpaprikát a tésztába.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.