Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Főétel: Zöldség, Rizs és Tészta

2010.11.09

ÉDES-SAVANYÚ ZÖLDSÉGTÁL

Az édes-savanyú zöldségköretet kiválóan lehet akár főételként, akár köretként tálalni. (Vegetáriánus)

 

Előkészítési idő: 15 perc

Főzési idő: 10 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

250 g tészta

só 

2 ek szezámmagolaj

1 pirospaprika

1 zöldpaprika

2 ek napraforgóolaj

225 g vízi gesztenye, félbevágva

Egy csokor újhagyma összevágva

225 g konzerv-bébikukorica, leszűrve

A szószhoz:

225 g ananászdarab, a leszűrt levét félretesszük

2 ek ecet

3 ek barna cukor

1/2 kk só

1 ek paradicsompüré

1 ek szójaszósz

1 ek kukoricaliszt

 

1) A tésztát főzzük meg egy nagy lábosban. Öblítsük le róla a csirizességet, és tegyük vissza a lábosba. Öntsük rá a szezámmagolajat, és rázogassuk össze. Fedjük le, és tartsuk melegen.

 

2) Magozzuk ki a paprikákat, és vágjuk rombusz alakúra. Készítsük el a szószt: keverjük össze az ananászlét az ecettel, cukorral, sóval, paradicsompürével, szójaszósszal és a kukoricaliszttel.

 

3) Melegítsük fel a wokot, öntsük bele a napraforgóolajat, és forrósítsuk meg. Tegyük bele a vízi gesztenyét, újhagymát, bambuszrügyet, a bébikukoricát, és süssük-pároljuk 3 percig. Öntsük a szószt a zöldségre, adjuk hozzá az ananászdarabokat, és főzzük további 2 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

 

4) Tegyük ki a tésztát egy tálra, öntsük rá a zöldséget, és azonnal tálaljuk.

 

TIPP:

Nagyobb áruházakban és egyes keleti boltokban a bébikukorica frissen is megvásárolható. Az összes zöldséget kb. 3-4 percig kell főzni, illetve amíg a kukorica megfő, de még ropogós marad.

 

LENCSÉVEL TÖLTÖTT PAPRIKA

A hagyományos piros-, és zöldpaprika mellett a zöldség sárga, fehér és narancssárga színű változataival igazán színpompás egytálételt varázsolhatunk az asztalra. A tejföl íze kitűnően illik a fűszeres lencséhez. (Vegetáriánus)

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 45 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

100 g piros lencse

50 g vaj

1 hagyma, kockákra vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 alma, meghámozva és kockákra vágva

50 g kimagozott datolya, kockákra vágva

1 ek őrölt koriander

1 kk őrölt kömény

só és őrölt fekete bors

4 nagyobb zöldpaprika

A tejfölös mártáshoz:

2 zöld vagy piros csili

1 ek olaj

150 ml tejföl

 

1) Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (a gáz 5-ös fokozata). Tegyük a lencsét lábosba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy kb. 2,5 cm-nyire befedje. Forraljuk fel, vegyük lejjebb a lángot, és fedjük le. Pároljuk amíg megpuhul, majd szűrjük le.

 

2) Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és gyenge tűzön süssük amíg megpuhul. Tegyük bele az almát és a datolyát, kevergetve pároljuk 2-3 percig. Keverjük össze a leszűrt lencsével, korianderrel, köménnyel, sóval és borssal, és főzzük 1 percig.

 

3) Hosszában vágjuk félbe a paprikákat, és tisztítsuk meg a magoktól és erektől, helyezzük egy serpenyőbe. Kanállal tegyük a paprikákba a lencsekeveréket. Fedjük be alufóliával, és süssük amíg a paprikák megpuhulnak.

 

4) Készítsük el a mártást. Vágjuk ki a csili csumáját, és távolítsuk el a magházát és a magokat. Mossuk ki, és vágjuk vékony karikákra. Forrósítsuk meg az olajat egy kis serpenyőben, és süssük meg benne a csiliket, amíg fényes zöld illetve piros nem lesz. Szűrőkanállal vegyük ki, és csöpögtessük le a karikákat.

 

5) Helyezzük a megsült paprikákat egy tálra. Tegyünk néhány kanál tejfölt mindegyik tetejére, végül szórjuk meg a csilikarikákkal.

 

TIPP:

A lencsetölteléket előre is elkészíthetjük. Lezárt edényben 6 hónapig is eláll a fagyasztóban.

 

TÖLTÖTT PADLIZSÁN

Ezt a lila, selymes fényű zöldséget gyerekjáték megtölteni, ráadásul egész évben kapható. Mi most füstölt sonkával és sajtmártással tettük még ízletesebbé.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 45 perc

2 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

2 db közepes padlizsán

10 dkg füstölt sonka

75 ml olívaolaj

4 dkg vaj

1 db közepes cukkini szeletelve

2,5 dkg liszt

3 dl tej

5 dkg reszelt sajt

2 ek tormakrém

só és őrölt bors

4 ek frissen morzsolt fehérkenyér

1 ek aprított petrezselyem

2 ek reszelt parmezán

 

1) Szedjük le a padlizsán szárát, vágjuk ketté és óvatosan kaparjuk ki a húsát. Vigyázzunk, nehogy a héja megsérüljön. A húsát a sonkával együtt vagdaljuk 12 mm-es kockákra. Egy mélyebb serpenyőben hevítsünk fel 3 ek olajat és a padlizsánok héját lassú tűzön süssük puhára. Végül papírtörlőn csepegtessük le.

 

2) A maradék olajat is öntsük a serpenyőbe és süssük puhára (kb. 5 perc) a padlizsán húsát. Ha kész, szedjük ki és papírtörlőn csepegtessük le.

 

3) Egy lábasban olvasszunk fel 1,5 dkg vajat, és 3-5 percig süssük benne a sonkát. Adjuk hozzá a cukkinit és pirítsuk még kb. 1 percig. Majd szedjük ki a sonkával együtt, a maradék vajat is tegyük a lábasba. Ha felolvadt, keverjük bele a lisztet, habzásig hevítsük, tejjel felengedve forraljuk ki. Folytonos keverés közben sűrítsük be. Adjuk hozzá a sajt háromnegyedét, a tormát és a fűszereket.

 

4) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozatra). Keverjük össze a padlizsán húsát, a sonkát és a cukkinit, és kanalazzuk a padlizsán héjába. Öntsünk rájuk egy kis mártást és díszítsük kenyérmorzsával vegyített reszelt sajttal és petrezselyemmel. Végül szórjuk meg parmezánnal is. A sütő felső részén aranybarnára (20-25 percig) sütjük.

 

TIPP:

A töltött padlizsánt sült burgonyával és paradicsomsalátával tálaljuk.

 

Ehhez az ételhez könnyű vörösbor vagy rosé illik.

 

OLASZ TÉSZTA SPENÓTSZÓSSZAL

Popeye imádta a spenótot, de ezt az ételt valószínűleg sosem kóstolta, pedig bizonyára nagyon ízlett volna neki ez a sok-sok olivaolajjal készült tészta.

 

Előkészítési idő: 5 perc

Főzési idő: 20 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

45 dkg felaprított spenót (ha fagyasztott, előre olvasszuk ki)

20 dkg mascarpone sajt

2,5 dkg darált dió

6 konzervszardella

szardellás olaj a konzervből

só és őrölt fehér bors

reszelt szerecsendió

1 ek olívaolaj

25 dkg tagliatelle

a tálaláshoz reszelt parmezán

 

1) Tegyük a spenótot egy konyhai robotgépbe és jól dolgozzuk össze a sajttal, a dióval, a szardellával és a szardellás olajjal, ízesítsük sok sóval, borssal és a szerecsendióval.

 

2) Egy nagy fazékban forraljunk sós vizet. Tegyük bele a tésztát és fedő nélkül főzzük körülbelül 10 percig. Szűrjük le, keverjük hozzá az olajat. Lassú tűzön melegítsük át a szószt és a tésztával, parmezánnal megszórva kínáljuk.

 

FIGYELEM!

Figyeljünk oda, hogy a megfelelő sajtot vegyük ehhez az ételhez. A mascarpone egy rendkívül lágy olasz krémsajt - olyan, mintha megkötött zsíros tejszín lenne.

 

TIPP

Ha fokozottabb ízhatást akarunk elérni, adjunk hozzá 1 fej hirtelen kisütött vöröshagymát, 2 gerezd zúzott fokhagymát és dolgozzuk össze a többi hozzávalóval.

 

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT TÖK

Különleges ízű és töltésű közel-keleti étel. Vegetáriánusoknak is kedvelt csemegéje, egy nálunk kevésbé ismert töltelékkel.

 

Előkészítési idő: 40 perc + áztatás

Sütési idő: 40 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1,5 dkg kuszkusz

2,5 dkg vaj + a kikenéshez

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 vékonyra szeletelt póréhagyma

5 dkg szeletelt gomba

5 dkg adzuki bab, beáztatva és megfőzve

2 kk összevágott petrezselyem

1 ek összevágott kakukkfű

só, őrölt fehér bors

1 nagy méretű tök

petrezselyemlevél a díszítéshez

A mártáshoz

2,5 dkg vaj

4 felszeletelt újhagyma

2,5 dkg liszt

3 dl tej

5 dkg vörös, leicester sajt

1 kockára vágott újhagyma

 

1) 30 percre áztassuk be a kuszkuszt, szűrjük le. Melegítsük elő a sütőt. Olvasszuk meg a vajat és pirítsuk a fokhagymát és a póréhagymát. Adjuk hozzá az apróra vágott gombát, további egy percig pirítsuk. Keverjük hozzá a megfőzött babot, zöldségeket, a kuszkuszt. Tegyük félre.

 

2) Kenjünk ki egy tepsit. Szeleteljük fel a tököt és távolítsuk el a magházát. Tegyük bele kivajazott tepsibe, majd töltsük meg a beízesített töltelékkel. Öntsünk alá 1,3 dl vizet. Fedjük be a tepsit és süssük 30 percig.

 

3) A mártáshoz olvasszuk meg a vajat, és pirítsuk benne a felszeletelt újhagymát. A tűzről levéve fokozatosan keverjük hozzá a lisztet, a tejet. Ezután keverve főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Reszeljük bele a sajtot és óvatosan addig melegítsük, amíg meg nem olvad.

 

4) Kanalazzuk a mártást a tányérokba. A tökszeleteket jól csöpögtessük le, majd tegyük a tányérok közepére. Hintsük körbe hagymával és díszítsük petrezselyemlevéllel.

 

TIPP

Keressünk zsenge, de érett, kemény, súlyos tököt. Hűvös helyen tartsuk fogyasztásig.

 

VEGETÁRIÁNUS TACO

Rostokban és fehérjében gazdag étel, viszont nem zsíros és a kalóriatartalma is kicsi. A szója itt nemcsak egészséges helyettesítője a húsnak, hanem a különleges fűszerezésnek köszönhetően igazi mexikói finomság.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 1 óra 10 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

10 dkg natúr szójagranulátum

1 ek olaj

1 fej hagyma felaprítva

2 gerezd zúzott fokhagyma

40 dkg paradicsomkonzerv, felkockázva

2 ek paradicsompüré

8 dkg mazsola

2 ek vörösborecet

1-2 ek chili

1 ek őrölt fahéj

1 ek őrölt kömény

1 ek cukor

egy csipet őrölt szegfűszeg

só és őrölt bors

8 taco

A tetejére

1/4 jégsaláta reszelve

10 dkg reszelt sajt

2 spanyolpaprika (konzervből) vékonyra szelve

8 kimagozott olívabogyó felaprítva

 

1) Először is készítsük elő a szójagranulátumot. Forrósítsunk fel 4,5 dl vizet, majd keverjük bele a szárított szóját. Miután felforrt, 2 percig hagyjuk gyöngyözni, majd húzzuk félre.

 

2) Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és 5 perc alatt puhítsuk meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, a szóját, a paradicsompürét, a mazsolát, az ecetet, a chilit, a fahéjat, a köményt, a cukrot és egy csipet szegfűszeget. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és alaposan elkeverjük. Fedő alatt 1 órán át főzzük. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

 

3) Amikor a töltelék megfőtt, helyezzük a taco-kagylókat egy tepsire és 2-3 perc alatt melegítsük fel a sütőben. Ezután kanalazzuk bele a tölteléket, a tetejüket pedig szórjuk meg jégsalátával, sajttal, paprikával és olívadarabokkal.

 

OLASZ RIZOTTÓ

Ezt a pompás rizstálat olaszosan tálaljuk, azaz frissen reszelt parmezánnal és olívaolajjal. Kisebb adagokra osztva kiváló előétel.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 25-30 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

5 dkg vaj

1 fej hagyma szeletelve

2 gerezd zúzott fokhagyma

10 dkg szeletelt cukkini

25 dkg hosszú szemű rizs

9 dl csirkehúsleves

egy csipet sáfrány

25 dkg tisztított garnéla

3 dkg reszelt parmezán sajt

1 ek olívaolaj

 

1) Egy súlyosabb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és 3-4 perc alatt fonnyasszuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a cukkinit és miután 2 percig pirítottuk, keverjük bele a rizst. Még 2 percig süssük.

 

2) Adjuk hozzá az alaplé harmadát és a sáfrányt, majd lassú tűzön addig főzzük, míg a rizs az összes folyadékot magába szívja. Ekkor öntsük rá az alaplé másik harmadát és ismét hagyjuk, hogy a rizs felszívja.

 

3) Keverjük bele a garnélát, és főzzük egész addig, míg a rizs meg nem puhul. Szükség esetén adjunk még hozzá alaplét. Végül keverjük bele a parmezánt és az olajat és előmelegített tányérokon tálaljuk.

 

TIPP

A hosszú szemű rizsnél mutatósabb az olasz rizs. Az alaplé egy részét 2 dl száraz fehérborral is helyettesíthetjük.

Egy üveg behűtött olaszrizling kiváló kiegészítője a rizottónak.

 

ZÖLDSÉGKRÉM-PÁSTÉTOM

Szinte bármilyen színes, friss vagy fagyasztott zöldségkeverék alkalmas ennek az ízletes pástétomnak az elkészítéséhez.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 25 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

25 dkg friss spenót

3 nagy, érett paradicsom

9 dl sűrű besamelmártás 7,5 dkg vajból és 7,5 dkg lisztből (lásd. lent)

10 dkg  sajt reszelve

1/4 kk reszelt szerecsendió

90 dkg frissen főtt zöldségkeverék (brokkoli, sárgarépa, kukorica, borsó, bab)

1 ek friss fehér zsemlemorzsa

 

1) Forrázzuk le a spenótot vagy a vízitormát úgy, hogy az élénk színűket ne veszítsék el. Ezután szárítsuk meg. Szurkáljuk be a paradicsom héját, majd néhány másodpercre tegyük forró vízbe. Húzzuk le a héjat, és szeleteljük fel. Osszuk háromfelé a besamelmártást.

 

2) Adjuk az első részhez a spenótot, a másodikhoz 5 dkg sajtot, a harmadikhoz pedig a szerecsendiót. A spenótot mixeljük össze.

 

3) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Egy mégy (ha van, akkor átlátszó) hőálló edénybe rétegenként tegyük bele a zöldségeket és a szószokat. Kezdjük a brokkolival, paradicsommal és a fehérmártással, majd jöhet a sárgarépa és a zöld szósz, borsó és bab, végül a sajtkrémet öntsük a tetejére.

 

4) Hintsük meg a maradék reszelt sajttal és a kenyérbéllel. 25 percig süssük, amíg a teteje enyhén megpirul.

 

TIPP

Gondosan csepegtessük le a zöldségeket, mielőtt a tálba rakjuk - a felesleges víz felhígítja a besamelmártást.

Ezt a színpompás ételt sült burgonyával és ropogós zöldsalátával tálaljuk.

 

*BESAMELMÁRTÁS

A fehérmártás francia változata: tejben főzött hagyma, szerecsendió, bors, friss babérlevél és ízlés szerint petrezselyem.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 10 perc

3 dl lesz belőle

 

HOZZÁVALÓK

3 dl tej

hagymaszeletek

petrezselyemzöld

4 szem bors

1 friss babérlevél

2 dkg vaj

2 dkg liszt

1 ek tejszín

só és őrölt fehér bors

 

1) Öntsük a tejet egy lábasba és tegyük hozzá a fűszereket. Lassan melegítsük forrásig.

 

2) Vegyük lejjebb a lángot és hagyjuk az ízeket kioldódni kb. 8-10 perc alatt. Szűrjük le.

 

3) Készítsünk világos rántást: olvasszuk meg a vajat egy vastag fenekű edényben, keverjük bele a lisztet, pirítsuk 1 percig.

 

4) Vegyük le a tűzről. Fokozatosan keverjük a hideg tejet a rántásba. Ha jól összekevertük, tegyük vissza a tűzre és keverjük habverővel forrásig. Főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt. Kóstoljuk meg és ízesítsük.

 

VEGETÁRIÁNUS CHOW MEIN

A tojásosmetéltágyon kínált, keleti fűszerekkel finoman ízesített zöldségeket klasszikus kínai recept szerint készítjük. A zöldségeket variálhatjuk aszerint, hogy éppen mi kapható.

 

Előkészítési idő: 10 perc + áztatás

Főzési idő: 7 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

9 dl zöldségalaplé

7,5 dkg vagy 2 lap kínai tojásos metélt

4 ek szezámolaj

1 nagyobb fej felaprított vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

5 cm-nyi friss gyömbér felaprítva

2 karikákra szeletelt répa

15 dkg bébikukorica

1 db szeletelt piros paprika

1 db szeletelt zöldpaprika

6 szál szeletelt zöldhagyma

20 dkg konzerv vízigesztenye felszeletelve

15 dkg szójababcsíra

2 kk keményítő

3 ek száraz sherry

1 kk méz

1/2  kk ötfűszerkeverék

zöldhagyma a díszítéshez

1 paradicsom a díszítéshez

 

1) Forraljuk fel az alaplevet. Dobjuk bele a metéltet, vegyük le a tűzről és hagyjuk ázni 5 percig.

 

2) Wokban vagy egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 2 ek olajat. Tegyük rá a vöröshagymát, a fokhagyma felét, a gyömbér felét, a répát és kevergetve pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a kukoricát és kevergetve süssük 2 percig. Tegyük bele a paprikát, a zöldhagymát, vízigesztenyét, a babcsírát és pirítsuk 1 percig.

 

3) Keverjük el a keményítőt a szójaszósszal és a cherryvel, majd keverjük bele a mézbe. Öntsük a zöldségekre és kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Szűrjük le a metéltet. Egy másik serpenyőben melegítsük fel a megmaradt olajat a maradék fokhagymával, a gyömbérrel és az ötfűszerrel együtt, majd forgassuk bele a metéltet. Tegyük tálalóedényre, rendezzük el a tetején a zöldségeket és díszítsük zöldhagyma-virággal és paradicsom-rózsával.

 

TIPP

Egy éles kiskéssel folyamatos csíkban hámozzuk meg a kemény paradicsomot. Tekerjük fel a csíkot, hogy rózsát formáljon és máris kész a paradicsom-rózsánk.

 

PROVANCE-I PIZZA

Pizza provence-i módra. Ízletes keverék hagymából, szardellából és olívabogyóból egy csipet bazsalikommal, kelttésztaalapra helyezve.

 

Előkészítési idő: 25 perc + kelés

Sütési idő: 33-40 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

A tésztához

70 dkg sima kenyérliszt plusz egy kevés a deszka beszórásához

1 kk só

7 g szárított élesztő

4 ek olívaolaj

A feltéthez

5 ek olívaolaj plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez

90 dkg hagyma vékonyra szeletelve

1 gerezd zúzott fokhagyma

só és őrölt bors

csipetnyi szárított bazsalikom

5 dkg konzervszardella leszűrve és tejbe áztatva

12 db fekete olívabogyó

 

1) A tésztához szitáljuk bele a lisztet egy tálba és tegyük bele a sót. Adjuk hozzá az élesztőt, az olajat és annyi langyos vizet (kb. 4,5 dl), hogy összeálljon a tészta.

 

2) A tésztát lisztezett deszkán dagasszuk 10 percig, míg puha és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adjunk hozzá még lisztet. Tegyük egy tálba, takarjuk le és hagyjuk kelni kb. 1 óráig, míg a kétszeresére kel.

 

3) A feltéthez: melegítsük fel az olajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és lassú tűzön süssük 8-10 percig, míg puha és üveges lesz. Adjuk hozzá a bazsalikomot és a fűszereket, majd tegyük félre hűlni.

 

4) A tésztát a belisztezett deszkán gyúrjuk át még egyszer. Tegyük egy 30 cm x 33 cm-es kiolajozott tepsibe és fedjük be a hagymával. Vágjuk félbe a szardellákat hosszában és fektessük a hagymára. Szórjuk rá az olívabogyókat és pihentessük 10 percig. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (5-ös gázfokozat).

 

5) Süssük a pizzát 25-30 percig, míg a tészta meg nem sül. Vegyük ki a sütőből és szeleteljük fel. Tálalhatjuk forrón vagy hidegen.

 

TIPP

Adjunk 1 kk cukrot a vöröshagymához, hogy kissé megédesítsük.

 

 

ZÖLDSÉGES KRUSZTÁD
A ropogósra sült, középen kivájt krusztádot szinte bármilyen idényjellegű zöldséggel megtölthetjük.
 
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 40 perc
6 személyre
 
HOZZÁVALÓK
1 darab kerek, körülbelül 25-30 cm átmérőjű krusztád
olaj a kenéshez
10 dkg bébi csemegekukorica
10 dkg zöld hüvelyű bab
10 dkg sárga hüvelyű bab
10 dkg sárgarépa
1-1 darab piros, sárga, zöld kaliforniai paprika
½ fej apróra vágott vöröshagyma
3 ek fehérborecet
3 ek zöldségalaplé
2 ek szójaszósz
15 dkg vaj
 
1) Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. A krusztád tetejét vágjuk le úgy, hogy az alsó része körülbelül 7,5 cm mély maradjon. A közepét vájjuk ki, a fala körülbelül 2 cm vastag maradjon.
 
2) A tésztát tegyük egy tepsire és süssük 50 percig. Kívül-belül kenjük meg olajjal, majd fordítsuk fejjel lefelé és az alját is bőven kenjük meg. Tegyük vissza a sütőbe további 10 percre. Ismét kenjük át olajjal, majd további 5-10 perc alatt süssük ropogósra.
 
3) Vágjuk fel a zöldségeket, úgy, hogy megközelítőleg ugyanakkora méretű legyen, mint a kukoricacsövek. A sárga és a zöld hüvelyű babot pucoljuk meg, majd a sárgarépát és a paprikákat vágjuk hosszú csíkokra. A zöldségeket forraljuk 5 percig, azután csepegtessük le.
 
4) A hagymát, a fehérborecetet és az alaplevet magas lángon forraljuk addig, amíg kb. 1 evőkanálnyi folyadék marad az edény alján. Szűrjük le és öntsük vissza a serpenyőbe. Öntsük hozzá a szójaszószt.
 
5) Mérsékelt lángon, folyamatos kevergetés mellett, darabonként adjuk hozzá a vajat. Addig keverjük, míg a vaj teljesen elolvad, a mártás pedig dús és sima lesz.
 

6) A főtt zöldségeket öntsük a mártásba és melegítsük fel, majd egy szűrőkanállal szedjük ki és tegyük át a kivájt krusztád közepébe. A zöldségekkel megtöltött krusztádot vágjuk cikkelyekre, a maradék mártást pedig mártásostálban szolgáljuk fel hozzá.

 

 

CAMEMBERT-ES- BROKKOLIS ROLÁD
Krémes-sajtos finomság – ezt a brokkolival ízesített, camembert-szósszal töltött tekercset főételként, melegen tálaljuk.

 

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 30 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2,5 dkg vaj és a kikenésre

6 ek parmezán sajt

60 dkg brokkoli

3 dl csirkehúsleves

2 ek joghurt

4 tojás

csipetnyi őrölt szerecsendió

só és őrölt fekete bors

A töltelékhez

2,5 dkg vaj

2,5 dkg liszt

2 dl tej

1/2 camembert sajt a kérge nélkül

7,5 dkg tökmag

saláta a tálaláshoz

 

1) Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Béleljünk ki egy 25x33 cm-es téglalap alakú tepsit zsírpapírral és szórjuk meg 3 ek parmezán sajttal. Főzzük puhára a brokkolit a húslevesben. Szűrjük le. Tegyünk félre 5 virágot a díszítéshez, a többit vágjuk össze durvára.

 

2) Olvasszuk meg a vajat és gyengén süssük át az összevágott brokkolit. Keverjük bele a joghurtot és adjuk hozzá a tojássárgákat, majd alaposan dolgozzuk össze. Verjük föl a tojásfehérjéket és keverjük a brokkolis masszához. Ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal. Öntsük az előkészített tepsibe és süssük 15-20 percig, amíg piskótaszerűen felemelkedik.

 

3) Közben készítsük el a tölteléket: olvasszuk meg a vajat egy lábasban és szitáljuk bele a lisztet. Ezt habzásig hevítjük, majd tejjel simára keverjük.

 

4) Tegyük vissza a lábast a tűzre és állandóan kevergetve forraljuk fel. Tegyük bele a camembert sajtot. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a tökmagot. Nedvesítsünk meg gy tiszta konyharuhát, és tegyünk rá egy nagy zsírpapírt. Hintsük meg a maradék 3 ek parmezán sajttal.

 

5) Borítsuk ki a tésztát a zsírpapírra és óvatosan húzzuk le róla a papírt, amelyen elősütöttük. Kenjük rá a sajtos tölteléket és a ruha segítségével tekerjük fel. Díszítsük a salátával és azonnal tálaljuk.

 

ZÖLDSÉGES CURRY KESUDIÓVAL

Kellemes curryétel válogatott zöldségekből, ropogós kesudióval. Ha csípősebben szeretnénk, csak növeljük a fűszerek mennyiségét.

 

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: 35-45 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 ek mogyoróolaj

2 gerezd zúzott fokhagyma

1/4 kk őrölt koriander

2 kk őrölt kömény

1 kk kurkuma

2 cm friss gyömbérgyökér finomra vágva

2 burgonya

2 padlizsán kockákra vágva

1 kis karfiol megtisztítva és virágjaira bontva

10 dkg zöldbab 2,5 cm-es darabokra vágva

1 zöld csili nagyon apróra vágva

1,5 dl kókusztej

45 dkg paradicsom kimagozva, meghámozva és összevágva

só és őrölt bors

10 dkg kesudió megpirítva

rizsa a tálaláshoz

petrezselyem, korianderág a díszítéshez

natúr joghurt a tálaláshoz

 

1) Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben. Süssük át a fokhagymát és a fűszereket 3-4 perc alatt, úgy, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg.

 

2) Főzzük a burgonyát 5 percig, szűrjük le és vágjuk kockákra. Adjuk a fűszerekhez a többi zöldséggel és a csilivel együtt. Süssük 7-10 percig, alkalmanként megkeverve.

 

3) Öntsük bele a kókusztejet és a paradicsomot. Ízesítsük, majd pároljuk 15-20 percig.

 

4) Keverjük a currybe a kesudiót és helyezzük rizságyra. Díszítsük korianderággal, petrezselyemzölddel és kínáljunk hozzá külön kis tálban joghurtot.

 

TIPP

Ezt a zöldségcurryt akár 2 nappal előre is megfőzhetjük, hűtőszekrényben, befedve eláll. A kesudiót csak melegítés után, tálalás előtt keverjük az ételbe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.