Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köret és saláta

2010.11.09

Feltöltés alatt (Ha feltöltés előtt szeretne olvasni egy megadott témában, írjon az r.barbara80@gmail.com címre és egy napon belül elküldöm a kért receptet)

 

HIRTELEN PÁROLT ZÖLDSÉG

Ez a zöldségköret nagyszerű kísérője a sült halnak és csirkének vagy más alacsony zsírtartalmú ételeknek.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 10 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

100 g brokkoli

100 g bébiborsó

100 g fiatal spárga

2 póréhagyma

2 cukkini

1 zöld csili

1 ek hoisin szósz

paprikacsíkok a díszítéshez

 

1) Vágjuk a zöldségeket 7-8 cm-es hosszúságra. Magozzuk ki a csilit, és vágjuk vékony karikákra.

 

2) A kukoricalisztet keverjük össze 2 ek húslevessel. Öntsük a maradék húslevest egy wokba, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a zöldségeket és kevergetve 5 percig főzzük. Szűrőkanállal szedjük ki a zöldségeket, és tartsuk melegen őket.

 

3) Adjuk a lisztet és a hoisin szószt a húsleveshez, és főzzük további 1 percig, amíg a szósz megsűrűsödik. Tegyük a zöldségeket vissza a wokba, és főzzük még 2 percig, amíg megfő, de még ropogós marad. Ha kész, helyezzük át egy tálalótálra, és azon melegében tálaljuk.

 

TIPP:

A párolt zöldséget hoisin szósz helyett más, a kereskedelemben kapható szósszal is ízesíthetjük, mint pl. szójaszósz, csiliszósz vagy a még népszerűbb osztrigaszósz.

 

A párolt zöldséghez a friss fehérborok illenek, mint pl. a francia muscadet vagy az olasz frascati.

 

Mikrohullámú sütőben készítve: Keverjük össze a kukoricalisztet 2 ek húslevessel. Tegyük a maradék húslevest egy mikrohullámú sütőben használható edénybe, és a legnagyobb fokozaton főzzük 2 percig. Adjuk hozzá a zöldségeket, fedjük le, és főzzük 2 percig. Keverjük a kukoricaliszthez a hoisin szószt. Főzzük 1 percig és tálaljuk.

 

FŰSZERES RIZS ANANÁSSZAL

A diófélék, a zamatos ananász és a fűszerek különleges keleti ízzé ötvöződnek ebben a köretben. Tálaljuk töltött zöldségételek, csirke vagy hal mellé.

 

Előkészítési idő: 15 perc + áztatás

Főzési idő: 25-30 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

350 g rizs

Csipetnyi sáfrány

5 ek meleg tej

75 g vaj vagy gí (- eredetileg indiai bivalytejből készült - kisütött vaj)

1 nagy hagyma, finomra vágva

1 ek frissen őrölt gyömbér

2 kk köménymag

1 kk koriandermag

1/4 kk őrölt fekete bors

2,5 cm fahéjrúd

10 szem kardamom

Csipetnyi só

Forró víz

400 g ananászkonzerv, leszűrve és kockára vágva

100 g kesudió, pisztácia, hámozott mandula, vegyesen

 

1) Áztassuk be a rizst hideg vízben 30 percig. A sáfrányt áztassuk a meleg tejben kb. 5 percig.

 

2) Közben olvasszuk meg a vajat vagy a gít egy lábosban, majd tegyük hozzá a hagymát és a gyömbért, és süssük 5 percig, illetve amíg megpuhul. Keverjük hozzá a köményt, koriandert, borsot, fahéjat és a kardamom hüvelyt, és süssük további 2 percig. Adjuk hozzá a rizst, a sót és annyi forró vizet, hogy kb. 5 cm-nyire ellepje. Jól keverjük meg, és főzzük 6 percig.

 

3) Öntsük a sáfrányos tejet a rizsre cikkcakk alakban. Ne keverjük össze, csak a rizs egy részének kell átvennie a sáfrány ízét és színét! Helyezzük vissza a fedőt, és közepes lángon addig főzzük, amíg meg nem puhul és a vizet teljesen beissza.

 

4) Keverjük bele az ananász és a diófélék felét a rizsbe, majd tegyük át a tányérokra. A maradék gyümölcsöket díszítésre használjuk.

 

TIPP:

Sáfrány helyett használhatunk 1/4 kk kurkumát. Ezt a fűszert nem kell beáztatni - közvetlenül a rizsre tehetjük.

 

VEGETÁRIÁNUSTÁL

Ez egy nagyszerű ötlet vacsorapartikhoz - öt-hat féle friss zöldség elegáns elrendezésben akár 12 órával korábban előkészítve ahhoz, hogy csak felmelegítsük, amikor szükséges.

 

Előkészítési idő: 45 perc

Főzési idő: 35-40 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

12 bab- és répacsokor

175 g apró paradicsom

225 g brokkoli

450 g újburgonya

só és őrölt fekete bors

 

1) Készítsük el a bab- és répacsokrokat* és hagyjuk hűlni. Mindegyik paradicsom tetejébe vágjunk egy keresztet és rakjuk félre őket.

 

2) Törjük a brokkolivirágokat falat nagyságúakra. Forraljunk fel egy edény sós vizet és 4 percig főzzük benne. Szedjük ki, és öblítsük le hideg vízzel. Hagyjuk a szűrőben, míg megfő a burgonya.

 

3) Vágjunk egy barázdát a burgonyák közepe körül hámozókéssel, majd főzzük 15-20 percig. Szedjük ki, és hagyjuk hűlni.

 

4) Rendezzük tálra a zöldségeket és fűszerezzük. Rakjuk a hűtőbe kb. 12 óráig.

 

5) Fogyasztás előtt fedjük le egy sekély tállal, majd rakjuk forrásban lévő víz fölé és pároljuk a zöldségeket 10-12 percig.

 

Mikrohullámú sütőben készítve: Főzzük a brokkolit a legmagasabb fokozaton 2 evőkanál vízzel, 4-6 percig. A burgonya 8 perc alatt készül el a legmagasabb fokozaton. Melegítsük újra a zöldségestálat a mikrohullámú sütőben, legmagasabb fokozaton, 4-6 percig. Hagyjuk állni 3 percig. Amikor elrendezzük a zöldségeket, figyeljünk arra, hogy a keményebbek, mint például a burgonya, bab és répa, a tál szélén helyezkedjenek el, míg a brokkolit és a paradicsomot tegyük középre.

 

TIPP:

Keverjünk össze 1 evőkanál összevágott petrezselymet 75 g lágy vajjal. Fűszerezzük sóval, fekete borssal, majd hűtsük le. A tálalásnál rakjunk vajdarabkákat a burgonyákra.

 

* Tisztítsunk meg különféle gumós zöldségeket, majd szeleteljük. Vágjunk ki kis köröket. Főzzük vagy pároljuk, majd szárítsuk, fűszerezzük, végül dobjuk vajba. 

 

RATATOUILLE

Tálaljuk ezt a cukkini-, padlizsán-, paradicsom- és paprikakeveréket forrón vagy hidegen egy kevés narancslével.

 

Előkészítési idő: 40 perc

Főzési idő: 25-30 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1 padlizsán szeletelve

2 ek olaj

1 hagyma szeletelve

2 cukkini vastagon szeletelve

1 zöldpaprika szeletelve

1 piros paprika szeletelve

1-2 gerezd fokhagyma törve

1 ek friss petrezselyem aprítva

400 g dobozos paradicsom összevágva

őrölt fekete bors

 

1) Tegyük a padlizsánszeleteket egy tányérra, és sózzuk be. Hagyjuk állni 20 percig, majd öblítsük le hideg vízben. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet törlőpapírral. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben, és hirtelen süssük a padlizsánt és a hagymát, míg a hagyma üveges nem lesz. A padlizsán sok olajat felszív sütés közben, így öntsünk még alá olajat, nehogy leégjen.

 

2) Adjuk hozzá a cukkinit, a paprikát és a fokhagymát, majd gyakori keverés mellett süssük még 5 percig.

 

3) Végül adjuk hozzá a petrezselymet, valamint a paradicsomot, és fűszerezzük borssal. Tálalás előtt hagyjuk párolódni 15-20 percig.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Főzzük a felszeletelt padlizsánt, hagymát és 2 evőkanál olajat legmagasabb fokozaton 3 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, a paprikákat és a fokhagymát, majd főzzük 2 percig. Adjuk hozzá a petrezselymet és a paradicsomot, majd főzzük 6-7 percig. Fűszerezzük és tálaljuk.

 

TIPP

A Ratatouille az egyik legsokoldalúbb zöldséges kiegészítő. Tökéletes a vegetáriánustálakhoz, húsokhoz és csirkéhez. Tetszés szerint tálalhatjuk önálló fogásként, hideg vagy meleg előételként - laktató korpás vagy franciakenyér a legjobb a finom szaftok felitatásához. Ha melegen tálaljuk, meleg tálalóedénybe tegyük és bazsalikomlevelekkel díszítsük. Ha hidegen tálaljuk keverjük bele egy fél narancs levét.

 

NARANCSOS ZELLERSALÁTA DIÓVAL

Ez a finom, jellegzetes ízű, ropogós saláta nagyszerű előétel vagy egészséges köret. 30 perc alatt elkészül, tehát nyugodtan választhatjuk, ha valami különlegeset szeretnénk, de kevés időnk van.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 20 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1 narancs

1 nagy zeller

3 dkg vaj

3 dkg dió

1 ek petrezselyem apróra vágva

 

1) Reszeljük le a narancs héját (esetleg citromhéjvágóval vágjuk vékonyra). Vágjuk össze a zellert kb. 2,5 cm széles csíkokra.

 

2) Csavarjunk ki 4 ek levet a narancsból. Tegyük a zellert egy rozsdamentes lábosba és adjuk hozzá a narancslevet. Fedjük le és főzzük 15 percig vagy amíg megpuhul. Tegyük a vajat és a diót egy másik lábosba és süssük kb. 5 percig, amíg a mogyoró szépen megpirul és ropogós lesz.

 

3) Keverjük a diót a zellerhez és szórjuk meg a félretett narancshéjjal és a petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.

 

TIPP

A zellert előre is elkészíthetjük, akkor csak melegíteni kell tálalás előtt. A diót a lehető legkésőbb süssük meg, hogy friss és ropogós maradjon.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Tegyük a zellert és a narancslevet egy tálba. Fedjük be és főzzük a legnagyobb fokozaton (100%) 6 percig. Tegyük a vajat és a diót egy kisebb tálba és szintén a legnagyobb fokozaton főzzük 3-4 percig. Keverjük össze az alkotórészeket és tálaljuk.

 

TIPP

Gyors vacsoraként tálalhatjuk főtt burgonya és grillezett bárányhús mellé.

 

PIKÁNS BURGONYACSÓNAKOK

A burgonyacsónak kiváló alap a sokféle ízletes töltelékhez. Mindegyik töltelékleírás elegendő négy "csónakhoz". Válasszuk ki az ízlésünknek legjobban megfelelőt.

 

Előkészítési idő: 10-20 perc

Főzési idő: 1 1/4 óra

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 nagy sütni való burgonya

3 dkg vaj

1-2 ek tej

só és őrölt fekete bors

petrezselyem a díszítéshez

A hagymás-sajtos töltelékhez

3 dkg vaj

2 gyöngyhagyma finomra vágva

5 dkg Cheddar sajt (kemény sajtféle) reszelve

A szalonnás-gombás töltelékhez

3 dkg vaj

4 szelet baconszalonna összevágva

5 dkg gomba apróra vágva

2 paradicsom felszeletelve

2 tojás

A lazacos töltelékhez

6 dkg rózsaszín konzervlazac

2 ek majonéz

1-2 ek ketchup

só és őrölt fekete bors

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Szurkáljuk meg a krumplit egy villával és süssük héjában 1 óráig, illetve amíg a hústűt könnyen bele tudjuk szúrni. Vágjuk ketté, kanállal vegyük ki a közepét, és törjük össze a vajjal. Tegyük hozzá a tejet, és ízesítsük a sóval, borssal.

 

2) A hagymás-sajtos töltelékhez: Tegyük a vajat és a hagymát egy serpenyőbe, és süssük, amíg a hagyma meg nem puhul. Keverjük a krumplihoz a sajt felével együtt. Töltsük az üreges krumpliba. Szórjuk meg a megmaradt sajttal, és süssük meg.

 

3) A szalonnás-gombás töltelékhez: Olvasszuk meg a vajat, és 5 percig süssük a szalonnát és a gombát. Tegyük a krumplipüré felét a krumpli csónakba, és tegyük rá a szalonnás keverék felét. A maradék krumplipürét töltsük nyomózsákba, és nyomjunk csinos kis halmokat a "csónak" szélére. A megmaradt szalonnás keveréket halmozzuk a közepére. Kanalazzuk a felvert tojást az egész tetejére, és toljuk a sütőbe, amíg átforrósodik.

 

4) A lazacos töltelékhez: Szűrjük le a lazacot, és távolítsuk el belőle a szálkát és a bőrt. Törjük össze a krumplival, majonézzel, ketchup-pel, és ízesítsük. Töltsük a "csónakba", melegítsük meg a sütőben, díszítsük és tálaljuk.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Szurkáljuk meg a krumplikat, csomagoljuk duplán zsírpapírba, majd a legnagyobb fokozaton (100 %) süssük 12-15 percig. 3-4 percig hagyjuk állni, majd kaparjuk ki a közepüket. Készítsük el a tölteléket és süssük további 3-5 percig.

 

PROVANSZÁL CUKKINI

Bár a sárga cukkini nem olyan gyakori, mint a zöld, azért sokfelé kapható. Az íze hasonló a zöldéhez, és felhasználása, elkészítése is azonos.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 10 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 zöld cukkini

4 sárga cukkini

10 dkg mozzarella sajt

8 db koktélparadicsom

2 gerezd zúzott fokhagyma

2 kk szárított oregánó

só, fehér bors

 

1) Tegyük 4 percre a cukkinit a maximumra állított grillsütőbe, majd szeleteljük fel őket. Ezután sorakoztassuk fel őket egy 25x18 cm-es hőálló lapos tálba.

 

2) Vágjuk fel a sajtot és a paradicsomokat azonos méretűre, majd egyenletesen helyezzük el a cukkiniszeleteket.

 

3) Keverjük össze az olajat, fokhagymát és oregánót, majd ízesítsük sóval és borssal. Öntsük rá az uborkára, és tegyük vissza a sütőbe további 2-3 percre vagy ameddig a sajt meg nem olvad.

 

TIPP

A mozzarella hagyományos olasz pizzasajt, megolvadva egészen különleges - de szükség esetén trapistát vagy más kemény sajtot is használhatunk.

Húsokhoz, szárnyasokhoz vagy halakhoz szolgálhatjuk fel köretként, de könnyű ételként kenyérrel fogyaszthatjuk.

 

Mikrohullámú sütőben készítve:

A felszeletelt cukkinit tegyük tálba, fedjük le és a legnagyobb fokozaton főzzük 6 percig. Adjuk hozzá a paradicsomot, sajtot, majd öntsük rá az olaj, fokhagyma és oregánó keveréket. Ezután grillezzük, amíg a sajt megolvad.

 

GÖNDÖR KÍNAI KEL SALÁTA

Ez a kínai kelből készült fodros, ropogós saláta a gyömbértől és a szezámolajtól kapja keleties ízét.

 

Előkészítési idő: 10 perc + hűtés

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

4 nagy, tisztított sárgarépa

4 zellerszár

FI uborka

1 csomag újhagyma

10 dkg szójacsíra

4 levél kínai kel

Az öntethez

1 ek őrölt gyömbér

1 ek barna cukor

3 ek borecet

1 ek szezámolaj

2 ek pirított szezámmag

uborkaszeletek a díszítéshez

retek a díszítéshez

 

1) Vágjuk a répát, a zellert, az uborkát és az újhagymát vékony, 7,5 cm hosszú csíkokra. Az egészet jeges vízbe áztatva fél órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megcsavarodjanak.

 

2) Közben készítsük el az öntetet: az összes hozzávalót egy zárható üvegben alaposan rázzuk össze.

 

3) Szárítsuk le a zöldségeket, és adjuk hozzá a babcsírát és az öntetet.

 

4) Béleljünk ki 4 tálkát a kínai kel leveleivel, majd töltsük meg a salátával. Félbevágott uborkaszeletekkel és retekkel díszíthetjük.

 

TIPP

A szezámmagok megpirításának leggyorsabb módja, ha egy teflonserpenyőben enyhe láng fölé tartjuk, miközben folyamatosan rázzuk, nehogy odatapadjanak. Légmentesen záródó dobozban 1 hónapig is eltartható.

A zöldségeket fél óránál tovább ne hagyjuk a fagyasztóban, nehogy megfagyjanak.

 

GÖRÖG SALÁTA

Nem különös, hogy ha Görögországban eszünk, mindig kihoznak egy adag görög salátát - függetlenül attól, hogy mit rendeltünk? Íme tehát, egy kis nosztalgia.

 

Előkészítési idő: 15 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

1 fej saláta

2 db cikkekre vágott paradicsom

1/2 uborka szeletelve

1 vöröshagyma vékonyra szeletelve

40 dkg konzerv articsóka leszűrve és feldarabolva

10 dkg fekete olajbogyó mag nélkül

10 dkg darabolt feta sajt

Az öntethez

8 ek olívaolaj

2 ek citromlé

só és bors

1 gerezd fokhagyma összezúzva

1 ek oregano

A díszítéshez

1/2 citrom cikkekre vágva

friss turbolya v. petrezselyem

 

1) A saláta leveleit szedjük szét, hideg vízzel mossuk át, rázzuk ki, és papírtörlővel szárogassuk meg. Ha kész, tegyük egy nagyobb salátástálba.

 

2) Adjuk hozzá a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, az articsókát, az olajbogyót és a feta sajtot.

 

3) Egy csavaros üvegben jól rázzuk össze az öntet hozzávalóit és öntsük a salátára. Rázzuk kissé össze és díszítsük citromszeletekkel, valamint turbolyával.

 

TIPP

Görög ételek (pl. kebab) ideális kiegészítője, de a bárányhúshoz is pompásan illik. Könnyű főételként egy kis pirítóssal akár önmagában is tálalhatjuk.

Az uborka héját meghagyhatjuk, de szeletelés előtt citrom dresszír késsel csíkokat is húzhatunk bele.

 

CUKKINI OLASZOSAN

A zöldséges fogást az édes, pirított mandula teszi különösen gazdaggá és ízletessé. Majoránnával díszített báránybordához kínálhatjuk.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 20 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

45 dkg paradicsom

4 ek olívaolaj

2 vékony karikákra vágott vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

45 dkg karikákra vágott cukkini

125 ml tyúkhúsleves-alaplé

1 kk majoránna vagy 1/2 kk oregano

só és őrölt fekete bors

7,5 dkg karamellizált pirított mandula*

 

1) A paradicsomot forrázzuk le és húzzuk le a héját. Vágjuk negyedekbe és távolítsuk el a magokat.

 

2) Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat és futassuk meg rajta a vékony szeletekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát.

 

3) Adjuk hozzá a cukkinit és folytonos kevergetés mellett 6-7 perc alatt ropogós puhára pirítjuk.

 

4) Adjuk hozzá az előkészített paradicsomot, öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és ízesítsük majoránnával vagy oreganoval. Takarjuk le alufóliával és lassú tűzön pároljuk.

 

5) Gyorsan keverjük a paradicsomos cukkinihez a karamellizált, pirított mandulát és az egészet egy előmelegített tálon tűzforrón tálaljuk.

 

TIPP

Ha időszűkében vagyunk, készíthetjük konzervparadicsomból is. Ha a konzervparadicsom íze túl erős, ellensúlyozzuk egy csipetnyivel több majoránnával vagy oreganoval.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.