Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Leves és előétel

2010.11.09

Feltöltés alatt (Ha feltöltés előtt szeretne olvasni egy megadott témában, írjon az r.barbara80@gmail.com címre és egy napon belül elküldöm a kért receptet)

 

RÁKKOKTÉL JÉGKEHELYBEN

A rákkoktél mindenki kedvence. Tálaljuk fel a könnyen elkészíthető, de mutatós jégkehelyben, és kápráztassuk el vele a vendégeinket. (Különleges)

 

Előkészítési idő: 45 perc + a fagyasztás

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

A jégkehelyhez:

100 g tisztítatlan rák

6 kaporlevél

1 kis citrom karikákra vágva

A rák-koktélhoz:

2 ek tejszín

4 ek majonéz

1 ek paradicsompüré

egy kevés cayenne bors

2 ek citromlé

1 kis sárgadinnye

1 kis pirospaprika, összevágva

1 kockára vágott alma

apróra vágott zellerlevél

450 g (felolvasztott) rák

6 levél fodros endíviasaláta

paprika

6 egész rák a díszítéshez

 

1) Töltsünk meg egy 22 cm átmérőjű tálat hideg vízzel. Tegyünk bele egy 18 cm átmérőjű tálat, és rögzítsük le. Csúsztassuk bele teljesen a pucolatlan rákokat és a kaporleveleket a vízbe. Fagyasszuk le. Később adjuk hozzá a citromkarikákat, megint vizet, és újra fagyasszuk le*.

 

2) Készítsük el a rákkoktélt: Verjük fel a tejszínt és keverjük össze a majonézzel, a paradicsompürével, a cayenne borssal és a citromlével.

 

3) Dinnyevájó kanállal szedjük ki a dinnye húsát kis gömbök alakjában. Keverjük össze a pirospaprikával, zellerrel, a rákokkal és a majonézes mártás felével.

 

4) Vegyük ki a fagyasztóból a jégkelyhet és béleljük ki a salátalevelekkel. Helyezzük a rákkoktélt a levelekre, tegyük a tetejére a maradék majonézes mártást, és szórjuk meg a paprikával. Díszítsük az egész rákokkal, és frissen tálaljuk.

 

TIPP:

Ha eltörik a kehely a tálról való leválasztás közben, tegyük vissza a mélyhűtőbe, és fagyasszuk újra.

 

* Jégkehely készítése:

1) Töltsünk a nagyobbik tál 1/3 részébe hideg vizet. Tegyük bele a kisebbik tálat, és szorítsuk le folpackkal a tetejét vagy használjunk ragasztószalagot a rögzítésre, hogy nagyjából egy szinten legyen a 2 tál teteje. A víznek most kb. a nagy tál 2/3 részéig kell érnie.

 

2) Tegyük a díszítést a két tál közé a vízbe. Helyezzük a tálakat egy éjszakára a mélyhűtőbe.

 

3) Vegyük elő a tálat, és tegyünk egy második réteg díszítést a tálak közé. Óvatosan öntsünk rá nagyon hideg vizet, és ismét fagyasszuk le legalább 12 órára.

 

4) Vegyük elő a tálakat, töltsünk meleg vizet a kisebbik tálba, forgassuk meg, és vegyük ki. Áztassuk be a nagyobb tál külső részét meleg vízbe, majd azt is távolítsuk el a jégtálról. Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen túlságosan forró. Felhasználásig tartsuk a jégkelyhet a fagyasztóban.

 

FŰSZERES GOMBA KOSÁRKÁBAN

E könnyen és gyorsan elkészíthető ételt felszolgálhatjuk előételként vagy snackként. Készítsük el előre, így csak melegíteni kell.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 30 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

4 vékony szelet fehér kenyér

75 g apró hagyma (gyöngyhagyma)

1 vastag szelet füstölt sonka, csíkokra vágva

225 g gomba, összevágva

1 ek worcester-mártás

1 kk paradicsompüré

só és őrölt fekete bors

2 ek tejföl

4 szál turbolya a díszítéshez

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Szaggassunk ki a kenyérszeletekből 4 kör alakú darabkát pohár vagy fánkszúró segítségével. Kenjük meg 50 g olvasztott vajjal, és tegyük tarkedlisütőbe. Tegyünk egy másik tarkedlisütőt a tetejére, hogy tartsa meg a formáját, amikor sül. Ha nincs még egy tarkedlisütőnk, fedjük be sütőpapírral, és szórjuk meg rizzsel, hogy ne emelkedjen föl.

 

2) Süssük 10 percig, majd távolítsuk el a másik sütőt vagy a sütőpapírt és a rizst. Süssük még 10 percig, amíg az alja megpirul és ropogós lesz.

 

3) Közben elkészítjük a tölteléket. A maradék vajban süssük meg a hagymát és a sonkát szép pirosra. Tegyük hozzá a gombát, erős lángon pirítsuk meg, majd kis lángon addig pároljuk, amíg a gomba leve el nem párolog. Óvatosan keverjük bele a Worcester-mártást, a paradicsompürét, a sót és a borsot.

 

4) Töltsük meg a pirított kenyérkosárkákat a sonkás gombával, és tegyünk a tetejükre tejfölt, díszítésként pedig a turbolyát.

 

TIPP:

A fűszeres gombaételt előre el lehet készíteni. Tartsuk külön a kenyeret, tálalás előtt forrósítsuk meg, és tegyük rá a meleg tölteléket.

 

SZALONNÁS LENCSELEVES

Szalonnás lencseleves - kimondottan tápláló és laktató étel. Hideg téli napokra ajánljuk. (Otthoni ízek)

 

Előkészítési idő: 10 perc

Sütési idő: 40-50 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK:

225 g lencse

150 ml olívaolaj

1 hagyma, meghámozva és apróra vágva

100 g szalonna vagy bacon felkockázva

2 gerezd fokhagyma összetörve

2 sárgarépa felkarikázva

400 g konzervparadicsom

1 kis darab zeller felaprítva

1 ek szárított oregánó

só és bors ízlés szerint

A zsemlekockához:

2 szelet fehér kenyér

olaj a sütéshez

 

1) Tegyük a lencsét egy lábosba, öntsünk rá annyi vizet, hogy befedje, és forraljuk fel. 3 perc forrás után öntsük le róla a vizet.

 

2) Egy nagyobb lábosban forrósítsunk meg 2 ek olívaolajat, és dobjuk rá a hagymát, a fokhagyma felét és a bacont, 5 percig süssük. Adjuk hozzá a maradék olívaolajat, fokhagymát, lencsét, sárgarépát, zellert, oregánót, paradicsomot és 1 l vizet, majd forraljuk. Fedjük le, és 30-40 percig lassú tűzön főzzük, amíg a lencse meg nem puhul.

 

3) Közben készítsük el a zsemlekockákat. Forrósítsuk meg az olajat 190 °C-ra. Vágjuk le a kenyér héját, és aprítsuk 1 cm-es kockákra. Krumplisütő kosárban (hálóban) süssük világosbarnára. Az olajból kivéve csöpögtessük le, és tegyük szalvétára vagy papírtörlőre. A zsemlekockákat közvetlenül tálalás előtt szórjuk a levesbe.

 

TIPP:

Ízletesebb lesz a levesünk, ha a megsült zsemlekockákat kevés sóba és borsba forgatjuk.

 

SPENÓTFELFÚJT FÜSTÖLT HALLAL

Ez a sokoldalú spenótfelfújt kiváló, könnyű vacsora, de lehet vendégváró vagy feltálalhatjuk a megunt spenótfőzeléket gyermekeinknek is.

 

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: 1,5 óra

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

olvasztott vaj a tál kikenésére

2 ek zsemlemorzsa

175 g füstölt tőkehalfilé

300 ml tej

1 babérlevél

1/2 kis hagyma

6 borsszem

450 g friss, leveles spenót

25 g vaj

25 g liszt só és őrölt fekete bors

1/4 kk mustármag

4 nagy tojás, különválasztva a fehérjét a sárgájától

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és tegyünk egy tepsit a középső polcra. Kenjünk ki egy 1,2 l-es tűzálló tálat az olvasztott vajjal, és hintsük be a zsemlemorzsával. Fektessük a füstölt halat egy lapos tűzálló edénybe, és öntsünk rá 150 ml tejet. Adjuk hozzá a babérlevelet, a hagymát és a borsszemeket, fedjük be fóliával, és süssük 30 percig, illetve amíg a hal meg nem sül. Ha kész, szűrjük le a tejet, és tegyük félre. Törjük apróra a halat egy villa hátával, és azt is tegyük félre.

 

2) Mossuk meg a spenótot, majd öntsük le róla a felesleges vizet. Tegyük egy nem alumíniumból készült lábosba. Lassú tűzön főzzük puhára. Szűrjük le, hagyjuk egy kicsit hűlni, azután vágjuk össze.

 

3) Olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet, és tegyük a tűzre 30 másodpercre. A tűzről levéve fokozatosan keverjük hozzá a maradék tejet. Tegyük vissza a gázra, és forraljuk fel. Főzzük egy percig, majd a tűzről levéve ízesítsük a fűszerekkel és adjuk hozzá a mustárt. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a tojások sárgáját, az összetört halat és a spenótot is.

 

4) Verjük fel a tojásfehérjéket. Apránként, óvatosan keverjük bele a spenótos halas szószba. Az egész masszát öntsük bele az előkészített tűzálló tálba, és helyezzük az előmelegített tepsire. 40-45 percig süssük, amíg szépen felemelkedik, és barnára sül.

 

AVOKÁDÓ PARADICSOMSZÓSSZAL

Nehéz lenne ennél a pompás előételnél egyszerűbbet találni - avokádószeletek könnyű paradicsomszószra helyezve.

 

Elkészítési idő: 10 perc + hűtés

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 nagy, érett, hibátlan avokádó

A szószhoz:

400 g konzerv lukullusz paradicsom

1 mogyoróhagyma, kockákra vágva

1/2 kk cukor

1 kk friss kakukkfű

só és őrölt fekete bors

 

1) Készítsük el a szószt: Tegyük a paradicsomot (lével együtt), a mogyoróhagymát, a cukrot, a kakukkfüvet, a sót és a borsot turmixgépbe, és keverjük amíg sima nem lesz. Szűrjük le, majd tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre.

 

2) Vágjuk körbe az avokádókat a mag körül, majd válasszuk szét. Tegyünk egy konyharuhát deszkára, majd helyezzük rá a fél avokádót. Vágjunk bele a magba, majd emeljük ki a gyümölcsből.

 

3) Hasítsuk be az avokádó héját és hámozzuk meg. Minél keményebb a héja, annál vékonyabb csíkokra kell vágnunk hámozás előtt.

 

4) Tegyük a meghámozott fél avokádót egy tányérra, és vágjuk egyforma vékony szeletekre, az egyik végét érintetlenül hagyva.

 

5) Óvatosan nyomjuk le a szeleteket, hogy legyező formát kapjunk. Öntsük körbe paradicsomszósszal és tálaljuk.

 

TIPP

Hogy az avokádó ne barnuljon meg, tegyünk rá pár csepp citromlevet.

A paradicsomszószt le is fagyaszthatjuk, jól tűri, akár 6 hónapig is.

 

 

LEPÉNYHALFALATOK TARTÁRMÁRTÁSSAL

Ezt az előételt megsüthetjük bő olajban vagy a sütőben. A sütőben készült változat kevésbé ropogós, viszont puha és omlós lesz. Tálaljuk előételként, étvágygerjesztőnek egy itallal vagy könnyű főételként.

 

Előkészítési idő: 10 perc + hűtés

Sütési idő: 10-20 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

700 g filézett, tisztított lepényhal

75 g liszt

só és őrölt feketebors

100 g zsemlemorzsa

2 egész tojás

olaj a sütéshez, vagy megkenéshez

A tartármártáshoz:

175 ml majonéz

1 ek finomra vágott apró csemege uborka

1 ek finomra vágott kapribogyó

2 ek finomra vágott nyers (kígyó) uborka

2 kk citromlé

1 ek finomra vágott petrezselyem

só és őrölt fekete bors

 

1) Először készítsük el a remoulád: Keverjük össze a majonézt, az uborkát, a kapribogyót, a citromlevet és az összevágott petrezselymet egy keverőtálban. Adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint. Öntsük át egy kis tálba, és tegyük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a halat.

 

2) Egy éles késsel vágjuk a halfiléket átlósan kb. 6 mm x 7,5 cm-es csíkokra.

 

3) Forgassuk a csíkokat lisztbe, tojásba és morzsába, azaz panírozzuk be őket. Hűtsük 1 órán át.

 

4) Ha bő olajban sütjük: Forrósítsuk meg az olajat és süssük ki a haldarabkákat. Ha kettévágjuk, a halhúsnak szép fehérnek kell lennie. Tartsuk melegen a már kész halcsíkokat, amíg a többit sütjük.

 

5) Ha sütőben sütjük: Melegítsük a sütőt 200 °C-ra (8-as gázfokozat). Olajozzunk be egy tepsit és helyezzük rá a halakat 1 rétegben és süssük 15-20 percig, de félidőben fordítsuk meg a halcsíkokat. Ha kész, tegyük tálra és tálaljuk hozzá a remoulad-mártást.

 

TIPP

Ha friss zsemlemorzsát akarunk, néhány kenyérszeletet pár pillanatig robotgépben aprítsuk össze, majd aranybarnára pirítsuk meg.

 

 HAGYMALEVES

A hagyományos hagymaleves épp olyan gazdaságos, mint amilyen egyszerű. Egy pirított kenyérszeletre és reszelt sajtra öntve meleg családi vagy szívélyes baráti vacsora laktató levese lehet.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 1 óra 20 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 ek olaj

25 g vaj vagy margarin

700 g hagyma, szeletekre vágva

2 kk kristálycukor

2 gerezd fokhagyma, összenyomva

1,2 l zöldség- vagy marhahúsleves

300 ml száraz fehérbor

só és őrölt fekete bors

6 szelet bagett

225 g reszelt gróji sajt

 

1) Forrósítsuk meg az olajat és a vajat egy lábosban. Tegyük bele a hagymát és a cukrot, és közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzzük, amíg a cukor karamellizálódik. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk még 1 percig.

 

2) Öntsük bele a húslevest, a bort, sót és borsot, és lassú tűzön főzzük 1 óráig.

 

3) Tálalás előtt öt perccel kapcsoljuk be a grillsütőt, vagy a sima gázsütőt. A kenyérszeletekre szórjuk rá a reszelt sajtot, és süssük amíg a sajt megolvad, és aranyszínűre megpirul.

 

4) Tálaláskor fektessünk egy-egy szelet pirított sajtos kenyeret a levesestányér aljára, és öntsük rá a forró levest. Azonnal tálaljuk.

 

TIPP

Mikrohullámú sütőben

A leveshez tegyük az olajat, vajat, hagymát és a cukrot egy mikrohullámú sütőben használható tálba, és főzzük a legmagasabb hőfokozaton (100%) 3 percig, közben egyszer keverjük meg. Adjuk hozzá a fokhagymát, és további 1 percig főzzük. Öntsük bele a húslevest és a bort, fűszerezzük, fedjük le, és 50%-os teljesítményű fokozaton további 8 percig főzzük.

 

Figyelem!

A cukorban sült hagyma adja a leves szép arany színét. Ha sötétebb, barnább színt szeretnénk, tegyük bele a hagyma héját is, amelyet tálalás előtt eltávolítunk.

 

A kenyeret és a sajtot előre is meg lehet pirítani (grillezni). A forró leves átmelegíti a sajttal megszórt kenyeret.

 

RÉPA- ÉS KORIANDERKRÉMLEVES

Ez a pikáns leves egy órán belül elkészül. Készítsenek el kétszer annyit, mint amennyire szükségük van, és a többit fagyasszák le, kitűnő előétel váratlan vendégek számára.

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 30-40 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

50 g vaj

900 g répa szeletelve

1 nagy hagyma összemetélve

1/2 kk korinaderpor

1/2 kk koriandermag törve

1/2 kk őrölt gyömbér

1/2 kk őrölt szerecsendió

1,4 l zöldségleves

só és őrölt fekete bors

1,5 dl tejszín

apróra vágott korianderlevelek díszítéshez

répa díszítéshez

 

1) Olvassuk meg a vajat lábasban, rakjuk bele a répát, a hagymát, fedjük be és főzzük 5 percig.

 

2) Adjuk hozzá a korianderport és a magokat, az őrölt gyömbért és szerecsendiót, majd pirítsuk 1 percig. Adjuk hozzá a zöldséglevest, fűszerezzük, és lassú tűzön forraljuk 30-40 percig. Pürésítsük a levest turmixgépben.

 

3) Melegítsük újra a levest forrásig, adjuk hozzá a tejszínt, és szórjuk meg koriander-levelekkel. Vágjunk ki szép formákat répából, és díszítsük, majd tálaljuk.

 

TIPP

Fagyasszuk le különálló adagokban maximum 3 hónapig. Miután kivettük a fagyasztóból, csak fel kell melegítenünk.

 

Mikrohullámú sütőben készítve

Tegyük a vajat, a répát és a hagymát egy mikrohullámú edénybe, és főzzük legnagyobb fokozaton 3 percig. Adjuk hozzá a fűszereket és főzzük még 1 percig. Forraljuk fel a zöldséglevest, és tegyük az edénybe, majd főzzük 12-14 percig. Hűtsük és pürésítsük. Újramelegítésnél főzzük 1 percig, majd keverjük bele a tejszínt.

 

GOMBÁS CSIRKEPÁSTÉTOM

Ez egy gombával teletűzdelt, tömör étel, amit könnyen lehet szeletelni. Tálaljuk citromos majonézzel.

 

Előkészítési idő: 35 perc

Főzési idő: 1-1 1/2 óra

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

vaj a kikenéshez 225 g apró gombafej

275 g csirkemell (darált)

2 tojás felverve

só és őrölt fehér bors

1 narancs reszelt héja

60 ml tejszín

25 g friss fehér prézli

A citromos majonézhez:

1 tojássárgája

1 tojás

2 ek citromlé

1/2 kk só

1 kk száraz mustár

őrölt fehér bors

300 ml napraforgóolaj

 

1) Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Vajazzunk ki egy négyszögletes tortasütőt. Vágjuk félbe a gombákat. Daráljuk le a csirkemellet. Rakjuk egy nagy keverőtálba, és adjuk hozzá a tojásokat, a fűszereket, a narancshéjat, a tejszínt, a prézlit és a gombákat.

 

2) Tegyük a tortaformát egy tepsibe. Vajazzunk be két sütőpapírt, és az egyikkel béleljük ki a tortasütőt. Öntsük bele a keveréket a tortaformába, és takarjuk le a másik zsírpapírral, a vajazott felével lefelé. Öntsünk vizet a tepsibe, hogy félig ellepje a tortaformát. Süssük egy-egy óráig, amíg megszilárdul.

 

3) Közben készítsük el a citromos majonézt: keverjük össze a tojás-sárgáját, a tojást, a citromlevet, a sót, a mustárt és a fehér borsot, legmagasabb fokozaton 5 percig, vagy míg jól össze nem keveredtek. Amíg a keverőgép még mindig megy, öntsük bele az olajat a gép adagolóján keresztül, először egyenletes vékony sugárban, majd szintén egyenletesen, de már bátrabban az összes olajat. Ez kb. 3 perc.

 

4) Ha már megsült, óvatosan vegyük ki a formából, és vágjuk fel egy éles késsel. Tálaljuk forrón vagy hagyjuk teljesen kihűlni.

 

TIPP

Tálaljuk leveles salátával, narancsszeletekkel, petrezselyemlevelekkel.

 

PARADICSOMOS MOZZARELLA CSOMAGOCSKÁK

Paradicsom, bazsalikom és olvadó mozzarella sajt becsomagolva ropogós sült tésztába, felséges mediterrán ízzel. Tálalhatjuk partikon vagy előételként.

 

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: 10-15 perc

Mennyiség: 25 db

 

HOZZÁVALÓK

450 g apró paradicsom szeletelve

egy csokor mogyoróhagyma megtisztítva, apróra vágva

3 ek finomra vágott friss bazsalikom

só és őrölt fekete bors

10 rétestésztalap felengedve

100 g olvasztott vaj plusz kikenésre

275 g mozzarella sajt apróra vágva

25 g szezámmag

bazsalikom, fodros cikóriasaláta díszítéshez

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Keverjük össze a paradicsomot, mogyoróhagymát és a bazsalikomot, fűszerezzük sóval, borssal.

 

2) Tegyünk egy réteg leveles tésztát egy vágódeszkára. Kenjük meg olvasztott vajjal, és rakjunk egy másik réteg tésztát a tetejére. Vágjuk 5 egyenlően széles csíkra.

 

3) Rakjunk 1 ek paradicsomos keveréket és 1 ek sajtot kb. 2,5 cm-re a csíkok aljától, egy kicsit jobbra. Hajtsuk rá a tészta alsó, bal oldali sarkát háromszög alakban, és folytassuk ugyanígy, hogy egy kis csomagot kapjunk.

 

4) Készítsünk 25 csomagot, kenjük meg vajjal, majd szórjuk meg szezámmaggal. Vajazzunk ki két sütőlapot, és tegyük rájuk a csomagokat, majd süssük 10-15 percig, míg aranysárga nem lesz. Tálaljuk bazsalikommal, fodros cikóriasalátával.

 

TIPP

A fagyasztott leveles tésztát, amit rétes tésztának is szoktak nevezni, nagy szupermarketekben árulják. Teljesen olvasszuk ki, csomagoljuk ki, és vegyünk ki annyi lapot, amennyire szükségünk van, és tartsuk nedves ruha alatt. Fagyasszuk le újra a megmaradt lapokat.

 

A mozzarellát megvehetjük tömbsajtként vagy vízben úszó labdácskák formájában.

 

BAZSALIKOMOS PARADICSOMLEVES

Ez a nyár végi leves az érett paradicsom édes ízét és a bazsalikom jellegzetes aromáját ötvözi. A krémes tejszín pedig kellemesen lágyítja az ízeket.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Főzési idő: 10 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 kg paradicsom

24 nagy bazsalikomlevél

18 dkg vaj

só és őrölt fekete bors

1 dl tejszín

 

1) Vágjuk be mindegyik paradicsom héját, és dobjuk forró vízbe 1-2 percre. Akkor jó, ha már könnyen leválik a héja. Ha kész, vegyük ki a vízből és hámozzuk meg, majd felezzük el, a magokat kanalazzuk ki, tegyük egy szűrőbe és nyomkodjuk ki a levét. Szűrjük le és tegyük félre a paradicsomlevet. A gyümölcshúst vágjuk kis darabokra.

 

2) 6 kivételével vágjuk össze durvára a bazsalikomleveleket. Tegyük bele egy serpenyőbe az összevágott paradicsommal és a félretett lével együtt. Adjunk hozzá 5 dkg vajat és közepes hőmérsékleten kevergessük.

 

3) Amikor a paradicsomdarabok kezdenek összetörni, vegyük nagyobbra a lángot, és gyorsan keverjük bele a többi vajat is. Akkor jó, ha a paradicsom csak félig főtt meg. Ízesítsük sóval és borssal. 

 

4) Tálaljuk ki a paradicsomlevest külön tányérokba, majd tegyünk mindegyik tányérba egy kanál tejszínt is. Díszítsük a félretett friss bazsalikomlevelekkel.

 

TIPP

 Ha kisebb mennyiségű paradicsomot akarunk meghámozni, hasítsunk egy keresztet a paradicsom tetejére, szúrjunk egy villát a paradicsom másik végébe, és tartsuk a gáztűzhely közepes lángja fölé. Forgassuk, amíg elkezd leválni a paradicsomról a héja.

 

Melegítsünk meg néhány szelet francia kenyeret a sütőben és adjuk a leveshez.

 

Mikrohullámú sütőben készítve:

Tegyük az összevágott paradicsomot, levet és a bazsalikomot az 5 dkg vajjal egy nagy, mikrohullámú sütőben használható tálba. Fedjük le és főzzük a legnagyobb fokozaton (100%) 10 percig. Tegyük bele a többi vajat, és főzzük további 5-10 percig, amíg a paradicsom meg nem puhul. Ízesítsük és tálaljuk mikrohullámú sütőben megmelegített zsemlével. Hat zsemle melegítése a felengedő fokozaton kb. 2-3 percig tart. Inkább alacsonyabb fokozaton melegítsük a kenyérfélét, így nem fog megégni.

 

CSIRKEMÁJ-VIRÁGOK

Forró csirkemáj friss, ropogós salátával - csábító ízek. A salátát készítsük el előre, a májat és a fokhagymát pedig csak tálalás előtt süssük ki.

 

Előkészítési idő: 10 perc + hűtés

Sütési idő: 4 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 fej cikória

1 kis csokor vízitorma

endíviasaláta

2,5 dkg vaj

2 gerezd zúzott fokhagyma

23 dkg csirkemáj

rozmaringágacskák

só és őrölt fekete bors

20 ehető virág a díszítéshez (pl. borrágófű vagy sarkantyúvirág)

A salátaöntethez:

5 ek olívaolaj

2 ek vörösborecet

1 kk mustármag

1 kis gerezd fokhagyma

só és őrölt fekete bors

 

1) Szedjük szét a cikóriát leveleire. Vágjuk finomra a belső leveleket, és keverjük össze a vízitormával. Helyezzünk 5 egész cikórialevelet körbe mindegyik tányérra. Tegyünk egy kis csomó salátalevelet a cikórialevelekre. Helyezzünk egy kis adag tormát és cikórialeveleket mindegyik tányér közepére. Fedjük le és tegyük a hűtőszekrénybe.

 

2) Jól forrósítsuk meg a vajat, tegyük bele a fokhagymát, a csirkemájat, a rozmaringot és ízesítsük. Süssük mindkét oldalán 2 percig vagy amíg a máj megpirul. Készítsük el a salátaöntetet: Tegyük az olívaolajat, ecetet, mustárt, fokhagymát egy zárható üvegbe, ízesítsük és rázzuk össze.

 

3) Helyezzünk minden csokor salátalevélre csirkemájat. Tegyük a májak tetejére a fokhagymát és a rozmaringot. Díszítsük a virágokkal és tálaljuk a salátaöntettel.

 

TIPP

Az ehető virágokat akár a kertből is szedhetjük, de jól mossuk meg, hogy véletlenül se kerüljön káros vegyianyag a tányérunkba.

 

Az ehető virágokat vízitorma helyett is használhatjuk.

 

PIKÁNS ZÖLDSÉGPOGÁCSÁK

Ezek a zöldséghalmocskák nagyon mutatósak és pompás ízűek, hiszen a paszternák és a sárgarépa édeskés ízét vegyítik a kesudió pikáns zamatával.

 

Előkészítés: 30 perc

Főzés: 1 óra

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

23 dkg szeletelt sárgarépa

18 dkg szeletelt paszternák

1,5 dkg vaj a forma kikenéséhez

1/2 ek olaj

1 kisebb fej aprított vöröshagyma

1 fokhagymagerezd összezúzva

5 dkg nem sózott, darált kesudió

2,5 dkg fehér morzsa

1/2 ek apróra vágott, friss kakukkfű

1 kisebb tojás jól felverve

2-3 ek zöldségleves-alaplé

só és őrölt bors

A díszítéshez:

petrezselyemlevél és sárgarépaforgács

A mártáshoz:

4 szál szeletelt újhagyma

15 g vaj

3 dl zöldségleves-alaplé

1 csomó vízitorma a torzsa nélkül

3 ek főzőtejszín

só és bors

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütőben 4-es fokozat). Külön edényben főzzük puhára a sárgarépát és a paszternákot, majd csepegtessük le és a vajjal törjük pürévé.

 

2) Forrósítsuk fel az olajat és pároljuk puhára a vöröshagymát és a fokhagymát. Ezután tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a kesudiót, a morzsát, a kakukkfűt, a tojást, a zöldségeket és kb. 2 ek zöldséglevest. Robotgéppel keverjük simára. Ízlés szerint fűszerezzük.

 

3) Kenjünk ki vajjal 4 db 1,5 dl-es sütőtálkát, kanállal töltsük fel a sárgarépa és a paszternák keverékével. Simítsuk le a tetejüket, és takarjuk le fóliával. Forró vízzel félig töltött tepsiben 40 percig főzzük.

 

4) A mártáshoz az újhagymát vajban süssük puhára. Adjuk hozzá a zöldséglevest és a vízitormaleveleket, majd forraljuk fel. 5 perc után vegyük le a tűzről és mixerben vagy robotgéppel zúzzuk pürévé. Öntsük vissza a serpenyőbe és szükség esetén még egy kicsit sűrítsük. Végül adjuk hozzá a tejszínt, sót, borsot, és további 1-2 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.

 

5) A tűzről levéve hagyjuk a tálkákat még 5 percig állni, majd borítsuk ki a tányérokra. Szedjünk a tetejükre egy kis mártást, és díszítsük petrezselyemmel és sárgarépa-karikákkal.

 

TIPP

A 2. lépésben robotgép helyett használhatunk burgonyatörőt vagy fakanalat.

 

FOKHAGYMÁS GOMBAFEJEK

Ez egy igazán egyszerű és ízletes előétel - a bőségesen fokhagymás gombafejeket átsütjük egy kis szalonnával és még meleg, ropogós franciapirítóssal tálaljuk.

 

Előkészítési idő: 5 perc

Főzési idő: 15 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

45 dkg kis fejű gomba

4 dkg vaj

2 vékony szelet császárszalonna nagyon apróra kockázva

3 gerezd fokhagyma összetörve

2,5 dkg morzsa

2 ek apóra vágott petrezselyem

só és őrölt bors

1 ek citromlé

A díszítéshez:

citromkarikák és petrezselyem

 

1) Alaposan mossuk meg a gombafejeket és ha nagyok, vágjuk félbe. Olvasszuk fel a vajat, és 3 perc alatt süssük benne barnára a gombát.

 

2) Keverjük össze a szalonnát, a fokhagymát, a petrezselymet és a fűszereket, és szórjuk a gombafejekre. Fedő nélkül, lassú tűzön, sűrű kevergetés mellett 10 percig pároljuk.

 

3) Végül adjuk hozzá a citromlét és még ízesítsük kissé. Citromkarikákkal és petrezselyemmel díszítve azonnal tálaljuk.

 

Mikrohullámú sütőben készítve:

Mikrohullámú sütőben, magas fokozaton (100%) 1 perc alatt olvasztjuk fel a vajat, majd beletesszük a gombát, és 3 percig letakarás nélkül sütjük. Ezután belekeverjük a többi hozzávalót és 5 perc alatt összefőzzük.

 

TIPP

A kísérletező kedvűek bátran próbálkozhatnak sampinyongomba helyett tölgyfagombával vagy laskagombával. Bár az étel ugyanúgy készül, a gombafajtáknak köszönhetően egyedi ízt kapunk végeredményül.

 

 TENGERI KOSÁRKÁK

Ezt a finomságot különösen egyszerű az asztalra varázsolni, ha készen kapható réteslapot használunk.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 20 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

3 réteslap

10 dkg vaj

1-2 ek szójaszósz

23 dkg ördöghal, 12 mm-es kockákra darabolva

1 csomó felaprított újhagyma

10 dkg apró fejű gomba felkarikázva

12 spárga átfőtt hegye

10 dkg megtisztított garnéla

12 főtt éti kagyló

só és őrölt bors

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőben 6-os fokozat), a réteslapokból pedig vágjunk 6x10 cm-es négyzeteket. Olvasszuk fel a vajat, vegyük le a tűzről, és kenjük be vele a négyzetek mindkét oldalát. 3-3 lapocskát helyezzünk egymásra, és tegyük rá a hat darab kikészített, lefelé fordított befőttesüvegre. 10 percig süssük, és miután kihűlt, óvatosan emeljük le a kosárkát a befőttesüvegekről.

 

2) A még vajas serpenyőt tegyük ismét a tűzre, forrósítsuk fel, majd tegyük bele a halkockákat és a szójaszószt. Főzzük még 5 percig.

 

3) Ezután adjuk hozzá a hagymát és a gombát, majd 3 percig főzzük. Végül a spárgát, a kagylót és a garnélát is belekeverjük, és jól átforrósítjuk. Sózzuk, borsozzuk.

 

4) Kanállal töltsük meg a kosárkákat, amelyeket meleg tányéron, azonnal szervírozunk.

 

TIPP

A recept szerint a befőttesüvegeken alakítjuk ki a kosárka formáját, de ha nincs otthon ilyen üveg, használhatunk hőálló bögrét is.

 

PÓRÉHAGYMALEVES ÉDESBURGONYÁVAL

Az édesburgonya egészen különleges ízt kölcsönöz ennek a finom, ínycsiklandozó levesnek. Ma már itthon, a piacon is beszerezhető.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Főzési idő: 55 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

3 dkg vaj

2 ek olaj

90 dkg szeletelt póréhagyma

1 finomra vágott hagyma

70 dkg hámozott és aprított édesburgonya

1,2 l csirkehúsleves

só, fekete bors

finomra vágott metélőhagyma

 

1) Olvasszuk meg a vajat az olajon, majd adjuk hozzá a póré- és a vöröshagymát. 5 perc múlva tegyük bele a burgonyát, és gyakran keverve 15 percig főzzük.

 

2) Adjuk hozzá a csirkehúslevest, a sót és a borsot. 30 percig főzzük, vagy ameddig az édesburgonya megpuhul.

 

3) Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd turmixoljuk össze, és igény szerint fűszerezzük. Melegítsük fel, majd a tányérba való kitöltés után díszítsük metélőhagymával.

 

TIPP

Ha hígabban szeretjük, adjunk hozzá több levet. Fokozhatjuk a hatást, ha tálalás előtt tejszínt teszünk a tetejére.

 

Mikrohullámú sütőben készítve:

Tegyük az olajat, vajat és a hagymákat egy nagyméretű mikrós tálba. Fedjük be, és főzzük a legnagyobb fokozaton 2 percig. Adjuk hozzá a burgonyát, majd főzzük további 8 percig. A forró leves hozzáöntése után még főzzük újabb 10-15 percig. Pürésítsük, majd melegítsük 3 percig. Fűszerezzük és tálaljuk.

 

HAMIS RÁKKELYHEK

 A friss gyömbér megújítja a hagyományos receptet - a csalás pedig mindössze annyi, hogy evés előtt nem kell két napig érlelni.

 

Előkészítési idő: 15 perc + pácolás

Főzési idő: 8 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

45 dkg fagyasztott, tisztított garnélarák

1 citrom leve

fehér bors

1/4 őrölt szerecsendió

2,5 cm gyömbér tisztítva, megőrölve

28 dkg vaj

12 db friss koriander levél

 

1) A törlőpapírral szárazra törölt rákokat tegyük egy tálba a citromlével, fehérborssal, szerecsendióval és a gyömbérrel, majd lefedve, hűvös helyen fél óráig hagyjuk összeérni.

 

2) Öntsük le az összes folyadékot. Olvasszunk meg 225 g vajat, majd óvatosan pároljuk benne 5 percig a rákokat. Osszuk szét 4 tálkába, és hűtsük le, hogy megdermedjen.

 

3) Eközben szűrjük le a maradék vajat. Béleljünk ki egy szűrőt két réteg muszlinnal. Lassú tűzön óvatosan olvasszuk fel teljesen a vajat, majd a szűrőn keresztül öntsük egy edénybe. (A fennmaradt fehér habot dobjuk ki.)

 

4) Kenjük be a koriander levelek alját a szűrt vajjal, és díszítésként mindegyik tálkába helyezzünk 3 darabot. Majd a rákokra öntsünk annyi olvasztott vajat, hogy éppen ellepje őket. Fél óra hűtés után tálalhatjuk.

 

TIPP

A rákkelyhek fagyasztóban 3 hónapig, hűtőszekrényben 3-4 napig eltehetők. Fogyasztásuk előtt azonban hagyjuk őket szobahőmérsékletre felmelegedni.

 

Egyszerű szendvicsekhez uborkával vagy diódarabkákkal együtt tegyük a megvajazott pirítósra.

 

BABOS ÖKÖRUSZÁLYLEVES

A legjobb ököruszályleves pörköltalappal készül, ezért először főzzünk egy jó pörköltet, majd engedjük fel levesnek és intenzíven ízesítsük. Ropogós kenyérrel tálaljuk.

 

Előkészítési idő: 5 perc

Főzési idő: 3 1/2 óra

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

90 dkg ököruszály

só és őrölt fekete bors

2 ek olaj

2 hagyma karikára vágva

2 kissárgarépa felkarikázva

1 zellerszár összevágva

2 ek liszt

225 ml vörösbor

1,4 l marhahúsleves

1 babérlevél

1 szál kakukkfű

40 dkg konzervbab

 

1) Melegítsük elő a sütőt 170 °C-ra. Sózzuk, borsozzuk az ököruszályt. Forrósítsuk meg az olajat egy serpenyőben, és tegyük bele az ökörfarkat. Süssük 5 percig, amíg megpirul. Tegyük át egy nagy fémedénybe.

 

2) A hagymát, répát és zellert 5 percig süssük a serpenyőben. Keverjük bele a paradicsompürét és a lisztet. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a vörösbort és a húslevest. Tegyük vissza a tűzhelyre és lassan forraljuk fel, majd öntsük a húsra.

 

3) Adjuk hozzá a babérlevelet, a kakukkfüvet, fedjük le az edényt, és tegyük be a sütőbe. Pároljuk 3 óráig, amíg a hús könnyen leválik a csontról. A háromnegyedét tegyük félre (elegendő szafttal együtt).

 

4) Vegyük ki a babérlevelet és a kakukkfüvet és öntsük át a szószt egy lábosba. A megmaradt ökörfarkat vagdossuk bele a levesbe, adjuk hozzá a babot és melegítsük meg.

 

TIPP

Az utolsó pillanatban a leveshez adhatunk egy kis Sherryt, vörösbort vagy konyakot, hogy gazdagítsuk az ízeket.

 

RÁK VOL-AU-VENT

Ezt a fenséges leveles tésztát egy kissé pepecselő munka elkészíteni, de kiváló előétel a halkedvelők számára.

 

Előkészítési idő: 20 perc + hűtés

Sütési idő: 40 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

20 dkg leveles tészta, felengedve, ha fagyasztott

1 tojás

4 egész garnélarák a díszítéshez

petrezselyemlevél a díszítéshez

A töltelékhez

2,5 dkg vaj

1 kis póréhagyma durvára vágva

2 ek liszt

225 ml tej

só és őrölt fekete bors

17,5 dkg tisztított rák

7,5 dkg gombakalap negyedbe vágva

1 ek finomra vágott petrezselyem

 

1) Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra. Vágjunk ki belőle 8 db 7,5 cm-es rombuszt késsel vagy derelyemetszővel. Négynek vágjuk ki a közepét, 12 mm-t hagyva a széleken. A sima rombuszok széleit kenjük meg tojással és tegyük rá a kivágott tésztát a "kalappal" együtt. Helyezzük sütőlapra és sütés előtt hűtsük 1 óráig.

 

2) A töltelékhez olvasszuk meg a vajat egy edényben, tegyük bele a póréhagymát és pirítsuk 5 percig. Keverjük bele a lisztet, vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tejet. Ízesítsük, majd kevergetve főzzük 3-4 percig. Adjuk hozzá a rákot, a gombát és a petrezselymet és pároljuk még 3-4 percig.

 

3) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Kenjük meg a leveles tészta tetejét tojással és a sütő közepébe helyezve süssük 20-25 percig.

 

4) Vágjuk ki a rombuszok tetejét egy éles késsel, töltsük bele a ráktölteléket és pár percre tegyük vissza a sütőbe, hogy megmelegedjenek. Díszítsük egész rákokkal, petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.

 

TIPP

Ennek a kitűnő előételnek az ízeit jól kiegészíti egy palack száraz fehérbor.

 

TÖLTÖTT PARADICSOM

Hidegen és melegen egyaránt finom előétel. Tálalás előtt díszítsük bazsalikomlevéllel.

 

Előkészítési idő: 20 perc

Sütési idő: 10 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

5 dkg hántolt búzaszem

4 nagy paradicsom

egy csokor újhagyma finomra vágva

3 gerezd zúzott fokhagyma

2 ek finomra vágott petrezselyem

2 ek finomra vágott mentalevél

1 ek olívaolaj

só és őrölt fekete bors

 

1) Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Tegyük a búzát egy tűzálló tálba és öntsünk rá forró vizet, fedjük le. Áztassuk 10 percig.

 

2) Közben vágjuk le a paradicsomok tetejét és kanalazzuk ki a húsát. A felét tegyük szűrőbe, hogy lecsöpögjön egy tálba, és tegyük félre.

 

3) A lecsöpögtetett paradicsomot vágjuk össze, adjuk hozzá a hagymát és a többi fűszert, majd keverjük össze. Szűrjük le a búzát és tegyük hozzá. A tölteléket kanalazzuk bele az üreges paradicsomba.

 

4) Karcoljuk be a paradicsomokat és a kalapokat egy éles késsel és tegyük sütőlapra. Süssük 10 percig, hogy a paradicsomok jól átforrósodjanak. Tálaljuk.

 

TIPP

Ne dobjuk el a paradicsom belsejét. Felhasználhatjuk paradicsomszószhoz.

 

ROPOGÓS VIRSLIS KIFLI

Ezek a ropogós falatok nemcsak előételnek kitűnőek, hanem uzsonnára is érdemes belőlük félretenni.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 15 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

liszt a nyújtáshoz

35 dkg leveles tészta

5 dkg fokhagymás sajtkrém

22,5 dkg koktélvirsli

1 felvert tojás

2 ek szezámmag

 

1) Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozat). Lisztezzük be a deszkát és nyújtsuk ki a tésztát 25 cm-es, 2 mm vastag lappá. Vágjuk 4x12,5 cm-es négyzetekre és mindegyik négyzetet átlósan szeljük ketté.

 

2) Kenjük a sajtkrémet a háromszögekre, és a szélesebb oldalukra helyezzünk egy-egy virslit. Óvatosan göngyöljük fel, és kifliformára hajlítsuk meg.

 

3) Tegyük a virslis kifliket a sütőlapra, kenjük meg a tetejüket tojással, szórjuk meg szezámmaggal és süssük aranysárgára (kb. 15 perc).

 

TIPP

Friss zöldsalátával tálaljuk.

Előre is elkészíthetjük a kifliket és vagy sütés előtt, vagy utána fagyasztjuk le. Így akár fél évig is tárolható. Felhasználáskor mindig egyenletesen olvasszuk ki!

 

HIDEG AVOKÁDÓLEVES

Az érett avokádók egyik ideális elkészítési módja. Élénk színének megőrzését a citromlé segíti elő.

 

Előkészítési idő: 10 perc + hűtés

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 nagyobb, érett avokádó

2 ek citromlé

4,5 dl tej

1,5 dl tejszín

egy csepp tabasco (ízlés szerint)

só és őrölt bors

2 ek apróra vágott snidling

 

1) Vágjuk ketté az avokádókat és hámozzuk meg. Vegyük ki a magját, a gyümölcshúst pedig daraboljuk fel.

 

2) Tegyük az avokádót, a citromlét, a tejet, a tejszínt és a tabascót a mixerbe és turmixoljuk simára. Ízlés szerint fűszerezzük.

 

3) A tányérokkal együtt hűtsük be a levest, tálaláskor pedig bőven szórjuk meg snidlingdarabokkal.

 

TIPP

Snidling helyett díszíthetünk személyenként 2 ek tejföllel is. Mindegyik tányér közepére tegyünk egy kanálnyi tejfölt és hurkapálcával kavargassuk addig, amíg tetszetős minta nem rajzolódik ki.

 

Ha éretlen avokádót vásároltunk, és otthon akarjuk  megérlelni, tekerjük egyenként papírba, és hagyjuk szobahőmérsékleten állni. Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz. Ne tároljuk hőforrás közelében, mert ehetetlenül keserűek lesznek.

 

ARTICSÓKA TÁRKONYOS VAJJAL

A fűszeres vajba mártott articsókalevél egyszerűen felséges előétel. Az elkészítése pedig gyerekjáték, csak kövesse a leírást!

 

Előkészítési idő: 10 perc

Főzési idő: 30-40 perc

2 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 nagy articsókafej

6 szelet citrom

a díszítéshez tárkonyágacskák

A tárkonyos vajhoz

7,5 dkg vaj

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 ek felaprított friss tárkony

 

1) Az articsókát szorosan tartva vágjuk le a szárát az articsóka tövétől 1 cm-re.

 

2) Fordítsuk meg az articsókát és szorosan tartva vágjunk le a levelek tetejéből is 1 cm-t. Az alsóbb leveleknek ollóval vágjuk le a végét.

 

3) Spárgával kössünk szorosan mindkét articsóka aljára 2-2 szelet citromot (ez megakadályozza, hogy az articsóka elszíneződjön).

 

4) Helyezzük az articsókákat egy nagy fazék sós vízbe, forraljuk fel, fedjük be és hagyjuk főni 30-40 percig, vagy amíg a levele le nem jön, ha meghúzzuk. Távolítsuk el a citromot és 1 percig fejre állítva csöpögtessük le. Tegyük egy tányérra és díszítsük a citromszeletekkel és a tárkonyágacskákkal.

 

5) Közben készítsük el a tárkonyos vajat: lassú tűzön olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és hevítsük 30 másodpercig. Öntsük egy tálba és keverjük bele a felaprított friss tárkonyt. Az articsókákkal együtt tálaljuk.

 

TIPP

A levelek mártogatásához a tárkonyos vajat mindenkinek külön tálkában szolgáljuk fel, és adjunk egy kistányért a hulladék számára. Az articsókát hidegen is kínálhatjuk franciaöntettel, tartárral vagy remoulád mártással. De fűszeres tejszínhabbal is különleges!

 

DINNYESALÁTA

A dinnye kedvelt előétel - könnyű és frissítő hatású. A gyümölcs zamatos ízét egyszerű, felforrósított dióolajos és mentás öntettel varázsoltam el.

 

Előkészítési idő: 25 perc

Főzési idő:2 perc

4 személyre

 

HOZZÁVALÓK

2 kicsi sárgadinnye

egy kisebb görögdinnye fele

40 dkg megtisztított eper

a díszítéshez 4 ágacska menta

Az öntethez

6 ek dióolaj

1 ek fehérborecet

1 ek friss citromlé

2 ek felaprított friss menta

 

1) Vágjuk félbe a sárgadinnyéket és egy kanállal távolítsuk el a magokat. Karalábévájóval vágjunk kis gömböket a dinnyéből, de hagyjunk a héjon egy keveset, hogy legyen tartása. A görögdinnyéből is vájjunk kis gömböket, a magokat egy kés hegyével távolítsuk el. Keverjük össze a dinnyegömböket a felezett eperrel.

 

2) A sárgadinnye héjának aljából vágjunk le egy vékony szeletet, hogy ne billegjen. Egy éles kiskéssel cakkozzuk ki a dinnyehéjak széleit.

 

3) Töltsük meg a héjakat a dinnyegömbök és az eper keverékével, és mindegyiket egy-egy külön tányéron helyezzük el. Készítsük el az öntetet: a dióolajat, a borecetet és a citromlét egy kis edényben lassú tűzön melegítsük fel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mentát és jól keverjük össze. Osszuk el a forró öntetet a dinnyetálkákba és friss mentaágacskákkal díszítve azonnal tálaljuk.

 

TIPP

Ha a dinnye héja repedezett és nem felel meg a tálaláshoz, kis üvegtálkába tegyük a gyümölcsöket és díszítsük száras eperrel és mentaágacskákkal.

Ha nem kapunk sárgadinnyét, használhatunk helyette másfajtát is. A cantaloup például egész évben kapható.

 

ZELLERLEVES SZEZÁMMAGOS RUDACSKÁKKAL

A zeller egész évben kapható, így ezt a levest bármikor elkészíthetjük. Kínáljuk ropogós, szezámmagos rudacskákkal - tökéletes harmóniát alkotnak a levessel.

 

Előkészítési idő: 25 perc + hűtés

Főzési idő: 45 perc

4 személye

 

HOZZÁVALÓK

2,5 dkg vaj

1 ek szezámolaj

1/2 megmosott, apró kockákra vágott zellergumó

1 fej felaprított vöröshagyma

2 ek szezámmag

2 ek liszt

3 dl tej

4,5 dl zöldségalaplé

só és őrölt fekete bors

a díszítéshez zellerlevelek

A szezámmagos rudacskákhoz:

12 szelet fehérkenyér héj nélkül

10 dkg puha vaj

2 ek felaprított friss zeller

1 ek szezámmag

 

1) Egy edényben olvasszuk fel a vajat, az olajat. Adjuk hozzá a kockára vágott zellert, a leveleket, a hagymát és a szezámmagot. Lassú tűzön pirítsuk, amíg megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a lisztet és még 2 percig hevítsük. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tejet és a zöldségalaplevet. Jól keverjük el, forraljuk fel és 30 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük.

 

2) Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk le vagy konyhagéppel keverjük simára, majd öntsük vissza az edénybe és lassú tűzön melegítsük át.

 

3) Közben készítsük el a szezámmagos rudacskákat: sodrófával nyújtsuk meg a kenyérszeleteket. Keverjük össze a vajat, a finomra vágott petrezselymet és a szezámmagot. Ezzel a fűszervajjal kenjük meg a kenyérszeleteket.

 

4) Csavarjuk fel a kenyérszeleteket és kettesével tűzzük össze a rudacskákat fapálcikával. A maradék vajat kenjük a rudacskák tetejére. Tegyük sütőtálcára és süssük 15-20 percig, amíg ropogós, aranyszínűre nem sülnek. Távolítsuk el a fapálcikákat.

 

5) A levest forrón tálaljuk, díszítsük zellerlevelekkel és adjuk mellé a szezámmagos rudacskákat.

 

TIPP

A levest és a rudacskákat előre is elkészíthetjük és lefagyaszthatjuk. A rudacskákat ne süssük meg fagyasztás előtt.

 

HALPÁSTÉTOM VÍZITORMÁVAL

Ezt az egyszerű halpástétomot a megfelelő formájú edényben készítsük el. Ha nincs halformánk, használjunk más sütőformát és szeletelve tálaljuk.

 

Elkészítési idő: 25 perc + pihentetés

Főzési idő: 2 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

olaj a kikenéshez

90 dkg főtt lepényhal vagy tengeri hal

4,5 dl hideg besamelmártás

10 dkg főtt garnélarák

2 ek hallé

1,5 dkg zselatinpor

1,5 dl tejszín kissé felverve

csipetnyi szerecsendió

só és őrölt fehér bors

A vízitormaszószhoz

1,5 dl tejfől

2 csokor torma

25 ml hallé

A díszítéshez

4 tisztított garnélarák

2 kis vízitorma

2 szelet paradicsom

1 töltött olajbogyó-szeletke

 

1) Olajozzunk ki egy 70 dkg-os, halformájú cserépedényt vagy egy 90 dkg-os sütőformát. Fóliával bevont sodrófa végével törjük össze a halat egy tálban.

 

2) Keverjük hozzá a besamelmártást és a rákot. Tegyük a masszát egy kis edénybe, a zselatint kis tálkában áztatjuk és 5 percig hagyjuk, hogy nedvességet szívjon magába. Nagyon enyhe tűzön addig melegítjük, amíg elolvad és teljesen áttetsző nem lesz. Ezután alaposan keverjük össze a feldolgozott zselatint a halmasszával.

 

3) Adjuk hozzá a kissé felvert tejszínt és a szerecsendiót, majd ízesítsük sóval és borssal. Öntsük az egészet a formába. Simítsuk le a tetejét, takarjuk le fóliával és 2 órára tegyük be a hűtőbe.

 

4) Készítsük el a tormaszószt: Alaposan keverjük el a tormát és a tejfölt. Fokozatosan adjuk a halléhez, hogy szép sima legyen.

 

5) Tálaláshoz fordítsuk ki a megszilárdult masszát egy tálra. Öntsük köréje a szószt és díszítsük rákokkal, tormalevelekkel és paradicsomkarikákkal. A hal szemét egy szelet olajbogyóból készíthetjük el.

 

PARADICSOMKRÉMLEVES

A házi készítésű paradicsomleves látványa szebb, mint a zacskós levesé és összehasonlíthatatlanul finomabb annál.

 

Előkészítési idő: 15 perc

Sütési idő: 25 perc

6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

70 dkg paradicsom

1/2 ek napraforgóolaj

2 dkg vaj

1 db kis méretű felszeletelt burgonya

1 db kockára vágott hagyma

4,5 dl tej

4,5 dl csirkehúsleves

2 ek finomra vágott bazsalikom

1-2 ek cukor

só és őrölt fehér bors

1,5 dl tejszín

 

1) Éles késsel szeleteljük fel a paradicsomokat, majd vágjuk kockára úgy, hogy a héja rajta maradjon.

 

2) Nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat és a vajat. Adjuk hozzá a felszeletelt burgonyát, a kockára vágott hagymát és paradicsomot és enyhe tűzön pároljuk 5-6 percig, amíg félpuha lesz.

 

3) Öntsük hozzá a tejet, a húslevest, bazsalikomot, cukrot, sót, borsot. Pároljuk fedő nélkül 15 percig, amíg a krumpli megfő.

 

4) Hagyjuk a levest kihűlni, majd turmixoljuk össze. Öntsük egy tiszta tálba és szükség szerint ízesítsük. Tálalás előtt melegítsük meg.

 

5) Tálaláshoz öntsük a levest tálkákba, a tetejüket tejszínhabbal díszítsük.

 

TIPP

Ehhez az ételhez érett vagy túlérett paradicsomot használjunk - a kemény paradicsomtól nem lesz olyan szép a színe. Ha mégis sápadtabb lenne a leves, az élénkebb szín kedvéért keverjünk hozzá 1 ek paradicsompürét.

 

VEGYES ZÖLDSÉGTÁL

A jó előétel étvágyat gerjeszt a főételhez. Ez a friss, színes zöldségtál bizonyára eléri célját.

 

Előkészítési idő: 30 perc

Főzési idő: 6-8 perc

4-6 személyre

 

HOZZÁVALÓK

25 dkg reszelt sárgarépa

6 ek olívaolaj

2 ek citromlé

2 ek apróra vágott petrezselyem

1 gerezd zúzott fokhagyma

só és őrölt fekete bors

1 zöld kaliforniai paprika

1 piros kaliforniai paprika

1 vékony gerezdekre vágott, húsos paradicsom

1 evőkanál apróra vágott bazsalikom

10 dkg gomba

2 ek kapribogyó

5 dkg kimagozott fekete olajbogyó

40 dkg konzerv articsóka

bazsalikomlevél, a díszítéshez

 

1) A reszelt sárgarépát 45 másodpercre merítsük forró vízbe, majd szűrjük le, hűtsük és tegyük keverőtálba. Locsoljuk meg 2 ek olívaolajjal és 1 ek citromlével, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze és kanalazzuk a tálalótál közepére.

 

2) A paprikákat vágjuk félbe, vegyük ki a magházat és szeleteljük vékonyra. Felforrósított grillsütőben 5-7 perc alatt pirítsuk puhára, majd a tálalótálon rendezzük a sárgarépa köré. A tál szélére a paradicsomgerezdek kerüljenek, melyeket megszórunk a bazsalikommal, megsózunk, megborsozunk és meglocsoljuk 2 ek olívaolajjal.

 

3) A gombát vágjuk vékony szeletekre, tegyük a keverőtálba és locsoljuk meg olívaolajjal és 1 evőkanál citromlével. Adjuk hozzá a fokhagymát és a kapribogyót. Ízesítsük sóval és borssal, keverjük össze és halmozzuk a tálalótálra. Helyezzük el az olajbogyót és az articsókát is, és díszítsük a tálat bazsalikomlevelekkel.

 

TIPP

Ezt a mediterrán jellegű előételt olívaolajjal meglocsolt fokhagymás pirítóssal tálaljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.