Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. Varázslók, sámánok, boszorkánydoktorok

2010.09.04

Varázslók, sámánok, boszorkánydoktorok

 

A közösség boldogsága adott, csak akkor szűnik meg, amikor valami felborítja a természettel való egység nagy harmóniáját. Ha egy istenség például nem kapja meg a neki kijáró áldozatot vagy tiszteletet, akkor betegségeket, csapást zúdít a közösségre. Az összhang akkor áll ismét helyre, ha az emberek megfelelő áldozati szertartásokkal pótolják mulasztásukat. A szertartások általában ártalmatlanok. Növényi eredetű táplálékot, baromfit, malacot, kecskét áldoznak az istenségnek. Ma már azok a törzsek is, amelyek a múltban emberáldozattal igyekeztek helyreállítani a kozmikus összhangot, kénytelenek megelégedni az állati eredetű áldozattal. Jó példa erre az Indiában élő kondok törzse. Hiedelmeik szerint Tari, a földanya, aki az embereket vadászatra és földművelésre tanította, jóindulatáért emberáldozatot kért cserébe. A kondok egészen a legújabb korig gyakorolták az emberáldozatot, csak akkor hagytak fel vele, amikor India brit uralom alá került és az angol hatóságok betiltották. Ezután minden évben bivallyal engesztelték ki a földanyát.

A kozmikus harmóniát nem pusztán az istenség szeszélyes kívánságai, vagy az emberek mulasztásai bonthatják meg, hanem az olyan, a közösség életében állandóan ismétlődő események is, mint a szülés vagy a halál. Ilyenkor az egész család tisztátalanná válik és napokon át tartó szertartásokkal kell semlegesíteni a hatást. Hasonlóan negatív hatást fejtenek ki a gonosz démonok és az ártani akaró kísértetek. Ördögűző formulákkal, áldozati szertartásokkal védekeznek ellenük.

A szertartásokat a közösség felnőtt férfi tagjai irányítják. A központi szerepet a varázslók töltik be, akik nagy hatalommal rendelkeznek, mert ők ismerik a mágikus formulákat, jeleket, mozdulatokat és cselekményeket, melyek segítségével hatást gyakorolhatnak a természetfeletti erőkre. A közösség érdekeit szolgálják, betegségeket gyógyítanak, csapásokat hárítanak el, többnyire a fehér mágia segítségével. Hivatásukat és a vele járó tudást elődeiktől veszik át, de hozzáadják saját tapasztalataikat is. A szibériai sámánok például hosszantartó, önfegyelmezést megkövetelő gyakorlatok által sajátítják el a szükséges mágikus ismereteket. A hiedelem szerint tevékenységüket csak akkor kezdhetik el, ha valamelyik védőszellem pártfogásba veszi és a szolgálatra fölszenteli őket. Ha csapás éri a közösséget, a sámán révüléses látomásba hajszolja magát, megkérdezi védőszellemét miért történt a baj, majd miután visszatér az extatikus állapotból, közli a többiekkel az üzenetet és a megoldást.

Afrikában boszorkánydoktoroknak nevezik a törzsi varázslókat, akik szertartásaikkal és mágikus ismereteikkel a közösség érdekét igyekeznek előmozdítani. Nyugaton általában nem tesznek különbséget a boszorkánydoktorok és a közösségen kívül álló, gonosz, rontó tevékenységet folytató varázslók között. Ez utóbbiak a népi hiedelem szerint azért foglalkoznak a fekete mágiával, mert eleve gonoszak - a gonoszságot szeretik. Általában magányos helyen élnek. Az emberek félnek hatalmuktól, nem merik elűzni őket, így szabadon folytathatják tevékenységüket. Kis szobrocskákba, úgynevezett fétisekbe zárják a szellemeket és kényszerítik őket akaratuk teljesítésére. Ha a fétisben lakozó szellem vonakodna engedelmeskedni, ura szegeket, tűket szurkál a szobrocskába, hogy fájdalmat okozva jobb belátásra késztesse. Állítólag előfordul, hogy egyesek lefizetik őket, tegyenek el valakit láb alól mágia segítségével. Az ilyen rontások ellen a boszorkánydoktorok védelmezik a törzs tagjait.

A modern afrikai országok hatóságai mind a fehér, mind a fekete mágiát társadalomellenes tevékenységnek bélyegzik. Az egyszerű emberek azonban továbbra is a boszorkánydoktoroknál keresik a gyógyulás lehetőségét és továbbra is rettegnek a gonosz varázslóktól.

A törzsi vallások követői még a városokban is erősen hiszek az ómenekben, a szellemvilágnak az emberi akarattól független jósjeleiben. Sokféle jósjelből lehet következtetéseket levonni: a csillagok állásából, a vízből, a madarak repülési irányából, a tűzre dobott csontok hasadási irányából, álomképekből. Helyes értelmezésükkel sok bajt el lehet kerülni és ki lehet ismerni a jövendőt. Jóslással hivatásos jósok foglalkoznak, s rajtuk kívül az ősök szellemei, vagy más, természetfeletti lények által megszállt személyek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.